torstai 2. helmikuuta 2017

Banaanileipä

..Banana bread. Jenkkiläisten köökkiblogien korvapuusti. Jokaisella on omansa, kaikkien on tietty "paras ja ihanin". Nopealla selauksella löytyy satoja ja satoja eri reseptejä, jotka ovat oikeastaan kaikki toistensa kopioita tai mukaelmia.

Oli miten oli. Ennen kuin enempää tuomitsen tätä reseptiä, on pakko kokeilla itse. Jo pelkkä nimi on miunmaunmukaan. Lämmin siivu tällaista ja jäätelöpallo viereen sulamaan....namnamnam. Täydellinen jälkkäri tai kahviherkku.
Kuten aina - on aloitettava "runkoreseptillä" josta sitten on helppo lähteä soveltamaan.

Tällä määrällä tuli yksi kakkuvuoka juuri sopivasti täyteen.

 1) 4 banaania.

***saavat (ja kannattaakin) olla kypsempiä. Ihan kunnolla pilkullista tavaraa. Meidän marketista oli hyvät päässeet loppumaan.

2) Kulhoon paloina, sauvasekoittimella karkeasti soseeksi!

***voi käyttää myös esim haarukkaa tai perunamuusinuijaa, jos haluaa :)
3) Toisen kulhoon: 3 rkl kookosöljyä ja n. 0,5dl oliiviöljyä, sekä iso ruokalusikallinen hunajaa

***kookosöljy ei ole välttämätön. Hunajan sijaan saa käyttää ihan vain sokeria. Tai vaikka siirappia..Makeutusaineen saa valita mielensä mukaan.
4) Kulhoon kolme kananmunaa..
5) ..ja kaikki vaahdoksi!

 6) Sitten soseet sekaisin: banaanisohjo ja munaöljyvaahto.
 7) Mausteet matkaan: kanelia, ruokasoodaa, vanilijapulveria ja muskottipähkinää. Niin, ja ripaus suolaa!
8) Kunnon sekoitus ja isompi kulho esiin. Jauhot mukaan! Tässä oli Jytte-jauhoa ja vehnäjauhoa, yhteensä muistaakseni kolmisen desiä.

***mikä tahansa "kuiva-aines" käy. Vaihtoehtoina voi käyttää kaurahiutaleita, mantelijauhoja, spelttiä, ohrajauhoa... ihan mitä haluaa.
9) Jauhoja lisätään - hyvin varovasti sekoittaen. Tarkoitus EI ole saada sitkoa!! ..Sen verran että massasta tulee paksua puuroa. Sattumiakin (jauhoklönttejä) saa jäädä muutamia..

10) Puuro huolella voideltuun uunivuokaan. Pinnalle ripotellen kanelia.

***kanelin olisi voinut vielä vetää aaltokuvioiksi tai spiraaleiksi vaikkapa hammastikulla... Just for the show.

11) Vuoka uuniin. Keskelle. 150-175°-astetta ja n.45min.
12) Kypsyyttä voi tarkistaa hammastikulla: sitten kun tikku tulee vain hieman tahmeana pois = kakku on valmis.

Jäähdytys. Sivuiksi ja tarjolle.

***hih. Nam.
***herkullinen. Ja yllättävää kyllä - ihan kivan näköinen tekele.
***tekstuuri oli juuri mitä pitää: pehmeä, mehevä, suussasulava ja täyteläinen.
***maku on kehityksen kohde. Maustaminen jäi pahasti alakanttiin! Kaikkea pitää laittaa enemmän: enemmän kanelia, enemmän muskottia, hivenen enemmän suolaa ja ennen kaikkea - kypsemmät banaanit!!!
***sitten virittelemään...
- mukaan pähkinöitä?
- suklaan palasia?
- marjoja?
- omenan paloja?
- piparin paloja?
- Auraa? :o
- lakua?
- jauhoina mitä-vaan-muuta?
- rusinoita ym. kuivahedelmiä?
....

Ei kommentteja: