sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Mielipuolisen hyvä vinaigrette

..toisinsanoen maailman paras salaattisoosi. :)

Vinaigrette on ollut yli-hypetetty otsikko simppelille salaatinkastikkeelle. Reseptejä tursuaa joka tuutista, milloin millaistakin mukamas-uutta. Höh.
Vinaigrette on suomalaisen-suuhun huonosti istuva sana salaattisoosille joka syntyy rasvasta ja haposta. Ei sen kummempaa.

Salaatin kastikkeeksi toki sopii monen moinen muukin juttu.. mutta rasvan-ja-hapon sekoitukset ovat monimuotoisuudessaan ja helppoudessaan aika usein the way to go.

***rasvaksi sopii ihan mikä vain, mieluiten juokseva lipidi.
***happo voi olla etikkaa (perus-normi-tavaraa, balsamicoa tummaa/vaaleeta, riisiviinietikkaa, omenaviini-, punaviini.. jne.), sitrusta (sitruunamehu, lime, appelsiini, mandariini, greippi...) tai melkein mitä vaan muuta hedelmää.
***kaikki tuppaavat olemaan sopivasti happamia! :)
***erinomaiset koitokset esim. muusatuista kesän mansikoista tai kirsikoista! :)

Uusia jänniä menetelmiä voi, kannattaa ja melkein pitää etsiä.
Näin vaikka!! :)
1) Iso nokare voita pannulle...
2) Sulatusta, kunnes ei enää poreile ja alkaa vähitellen ruskistua!

***tässä tarkkana. Menee aika helposti yli (eli lähtee jo käryämään) ja jää tosi helposti ali (eli jää vielä ihan voin-väriseksi). Tarkkana kun pyörittelee pannua, sitten kun voi on sulanut niin helposti löytää sweet spot:in.
3) Ruskistettu voi kulhoon..
4) Sekaan Dijonia nokare ja happoa.

***Kolmen-suhteessa-yhteen..
***Tässä käytin omenaviinietikkaa. Mielestäni ainoa oikea tässä.
Tasaiseksi soosiksi ja salaatin seuraan tarjolle!!

***..huh. Wau.
***Kokeilkaa. Kannattaa.

***maku muistuttaa hieman makeaa kinuskikastiketta, ilman makeutta. Pehmeää, kermaista, hieman pähkinäinen, ja jännä suolaisen toffeen maku!!
***ripaukset vielä suolaa ja mustapippuria lopussa olisi kannattanut nakata mukaan.
***aivan maaginen salaattisoosi!!! :)

torstai 27. lokakuuta 2016

Lohilastut

..vihdoin :)
Hih. Haaste on heitetty. Tässä on räätti, josta olen kuullut kaikki mahdolliset ylistävät superlatiivit mitä mahdollista ääneen sanoa. Maaginen luomus, jota eräs suuresti ihailemani Kirkkonummelainen perhe on vaimolleni lapsuudessa tarjonnut.

En ole aiemmin uskaltanut lähteä kokeilemaan tätä. En ole alkuperäistä luomusta koskaan maistanut, enkä malttamattomuuttani vaivautunut kysymään alkuperäisen reseptiä..
Kokeilu lähtee täysin kuulopuheista liikkeelle.. How hard can it be?

Tarkoitus on kokeilla ideaa. Jatkossa tästä varmasti saadaan vielä upea luomus, vähän sieltä täältä viilailemalla.

P.s. äiti.. Oisko tästä joulupöytään?
1) Kala. Veitsi.
Graavikala-tyyliin viipaleiksi.. Hieman graavia paksummiksi.

***jaa, että mitenkö paksuja näiden kuuluisi olla? Tarina ei tarkkaa mitaa kerro. Nämä oli ehkä kahden kaupan-graavikalasiivun paksuisia. Ehkä kolmen.
2) Viipaleet pellille. Suolaa, pippuria. Oliiviöljyä pullasudilla pintaan.
3) 225°-uuniin. Keskitason alapuolelle ensin, ehkä 15 minuutiksi. Sitten vielä uuni täysille, pelti ylätasolle, muutamaksi lyhyeksi hetkeksi..
***kaikenkaikkiaan uuniaikaa yhteensä ehkä 25-30 min..
***Kuulemma aivan liian vähän.. :)

Voilá! Eeppisestä tarinasta maallikon näkemys. Maestron vedoksesta halpa kopio.

***no. Mielestäni onnistunut kokeilu. Erittäin hyvä perusta, jonka päältä lähteä rakentamaan!
***Palaute ei pelkästään kehuihin yltänyt. Kuulemma:
- lastujen pitäisi olla ohuempia.
- uuniaika pitää olla pidempi.
- jotenkin vaan lastujen pitäisi olla parempia.

Heh. Tästä on erittäin hyvä jatkaa. Yksinkertainen luomus - tuttua kalaa, erilaisella jännällä tavalla.

***Ensikerralla teen fiksummin..

***jouluversioon jotain makua mukaan? Tai sitten ei. Tällaisenaan ovat aivan höperön hyvin :)

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Kikherne blondies

..eli brownien vaalea versio.
Hih. Kokeilussa jälleen resepti sarjassa vähemmällä enemmän. Kikherneistä pyöritettyjä leivoinnaisia sattui blogisfääristä osumaan silmään useampiakin. Muutkin ovat kokeilleet ja ainakin hymynaamalla väittävät onnistuneen. Hyvin erilaisia kokonaisuuksia on näköjään testattu: osassa enemmän osasia, osassa vähemmän. Yhtä kaikki, halusin kokeilla kikherneestä leivonnaista.
Aikaisemmin on ollut saman suuntaisia yrityksiä (jauhoton marjakakku ja jauhoton brownie), mutta kikherne ei ole päässyt raaka-ainelistalle..

Yltiöpäiseen "less-is-more"-ajatteluun  sopivaa ideaa oli pakko kokeilla käytännössä. Voiko tällainen toimita? :)
JauhoTON, gluteeniTON, munaTON, (lähes) sokeriTON... Yleensä tällaisiin liittyy myös mauton, kehno tekstuuri ja muutenkin laimeahko elämys... Hmm.
1) Raaka-aineet esiin: 2 prk kikherneitä, maapähkinävoita ehkä noin 4 rkl., kaurahiutaleita 1dl. Vaahterasiirappia loraus, kanelia reilusti ja ripaus vanilijajauhetta. Sokeria meni tähän tasan 1 rkl. Saksanpähkinöitä kourallinen. Lisäksi oli vielä kookosrasvaa 1/2 dl.
2) Kikherneet: valutus, huuhtelu ja blenderillä muruksi..

***..voi kumpa olisi isompi ja jerkumpi blenderi (tai mikä nyt ikinä onkaan, eng: food processor). Tässä pienessä piti herneet pyörittää kolmessa osassa..
3) Kikhernemurun sekaan kaikki muu paitsi saksanpähkinät. Desi kaurahiutaleita, muutama ruokalusikallinen maapähkinävoita, 1 rkl sokeria. Reilusti kanelia, ripaus vanilijajauhetta ja kookosrasva.

***sekaan olisi hyvin jo tässä vaiheessa voinut murustaa saksanpähkinät :)
4) Sekaisin, rauhassa pyöritellen.
5) Lopuksi vielä saksanpähkinät, leikkuulaudalla ronskisti pilkottuna.
6) 200°-uuniin vuoka jo valmiiksi lämpiämään!!
7) "Taikina" leivinpaperille..
8) ..kostutetulla lastalla muotoilu..
9) ..vuokaan ja uuniin. 200°, 25-30 min.
Lämpimänä heti palasiksi ja tarjoilua odottamaan! Pinnalle vielä ripotellen lisää kanelia!!

***ok.
***nämä saivat raadilta niukasti palautetta, mutta väittivät tykkäävän.
***kikherne ei lopputuloksessa maistu lainkaan, kiitos riittävän kaneli-satsin, kookosöljyn ja maapähkinävoin. Kutienkin kikherneen ruokaisa täyteläisyys tuntuu! Miunmaunmukaan juuri yhden-kahden puraisun kokoiset annospalat olivat loistavia. Enempää ei olisi jaksanut.
***..haittana oli myös tekstuurin kuivuus, ks. alla:
Leikkaus-vaiheessa jo tuotoksesta mureni noin 25%..

***uunitus oli liian pitkä. Mitään kuitenkaan ei tarvinnut kypsentää. 20 min olisi riittänyt.
***sama runko, mutta tilkka lisää kosteutta: esim. kauramaitoa 1dl? ja kaakaojauhetta 1dl niin simsalabim! lopputulos olisikin jauhottomia vege-brownieita. Kaakao lisäksi olisi miunmaunmukaan sopinut lopputuloksen makuun loistavasti! Ensikertaan..

perjantai 7. lokakuuta 2016

Gardener's pie

..eli Shepherd's pie:n kasvisversio.
Vasta äskettäin hoksasin, että Shepherd's pie:n idea on aivan älyttömän onnistunut: se on miltein itsessään loistava one dish wonder. Yhden astian iltaruoka! Soosi ja lisuke ikään kuin samassa padassa, kuitenkin selvästi erillään. Ja mitä kaikkia muokkailumahdollisuuksia!! Wau.

Idea tällaisessa on: ruokaisa soosi pohjalle, päälle muusia ja uuniin. Tismalleen, kuten keikauskakku. Tarjoilua varten tätä ei tosin tartte keikautella. :)
Yritin pidättäytyä yksinkertaisuudessa, jotta saan "runkoreseptin" josta lähteä tuonnempana muokkailemaan.
1) Perunat kiehumaan, saa mennä ylikypsiksi! Quorn-rouhe jäisenä pannulle.

***Quorn-rouheen paistamisessa on erinomainen mahdollisuus sisällyttää makuja: mausteiseen öljyyn jäinen Quorn-rouhe. Hetkeksi kansi päälle, jotta maut höyrystyy/imeytyy/tekeytyy jne. Sitten kansi pois ja paistopinta rouheeseen. Voilá!
***tässä oli savupaprikaa, mustapippuria, timjamia, Worchesteria ja pippuri+suola.. Uskoisin, että kelpaisi lihansyöjällekin.
2) Sillä välin muut: pari porkkanaa pieneksi kuutioksi. Valkosipulinkynsi ja puolikas punasipuli. Vihreä on silputtua purjoa.

***..olisin halunnut laittaa lehtiselleriä, mutta sitä ei nyt ollut saatavilla. Ensikertaan.

3) Veget Quorn-rouheen sekaan. Mukaan purkki Mutti:a ja tilkka vettä. Hauduttelua hissukseen, kunnes soosi on kokonaisuudessaan halutun yhtenäistä.

***Mielummin liian kosteaa, kuin liian kuivaa (...niinkuin tässä hieman kävi).
4) Rouhe-rehu-kombo vuokaan..
5) Perunat muusiksi. Mukaan nestettä! Tarkista suolaisuus!

***tässä nesteenä kauramaitoa.

6) Muusi rouheen päälle.. Muutama riipaisu parmesaania pintaan..
7) 200°-uuniin, 20-45 min..

***Aika ei ole niin justiinsa: kaikki on jo kypsää.
***Mitä pidempään, sitä kuivempaa ja sitä tiiviimpi pottumuusikuori. Mitä lyhyempää, sitä kosteampi kokonaisuus.

Valmiina pöytään!

***nam. Hyvää tästä tuli!!
***rahtusen liian kuivaa: soosi olisi pitänyt työstää kosteammaksi. Yksi kokonainen Mutti-purkki lisää?

***tekele oli keskinkertainen - idea erinomainen!
***muokkausmahkuja on rajattomasti:
- muusi voi olla mitä vaan: lanttu, porkkana, bataatti, sekoitus...
- muusiin voi ympätä maustetta: yrttiä, juustoa, oliivia, aurinkokuivattua tomaattia, chiliä...
- soosi voi olla käytännössä mitä vaan. Lihaa, kalaa, kanaa, kassleria, kastanjoita, kaakkia, kamelia, kaktusta... Tomaatti-osa:n voi korvata vaalealla tuotteella, esim. kermalla.

***tätä täytynee kokeilla uudestaan. Huomattavasti kokeilevammin! :)

torstai 6. lokakuuta 2016

Laiskurin leipä

..eli helppoheikin pataleipä, jossa aika tekee kaiken työn. Aktiivista käsityötä max 5 min! :)

Aika on tässä secret ingredient. Sitä käytetään runsaasti, mielummin liikaa kuin liian vähän.
1) Edellisenä iltana kulhoon 3dl huoneenlämpöistä nestettä. Sekaan yhteensä 5dl jauho-osiota, 1tl kuivahiivaa ja 1tl suolaa. Lopuksi reilu loraus oliiviöljyä.

***tässä nesteenä kauramaitoa, jauhoina 2dl kaurahiutaleita ja 3dl vehnäjauhoa.

2) Nesteitä ja jauhoja juuri sen verran sekaisin, että muodostuu jotakuinkin yhtenäinen massa.

***TAIKINAKOUKUILLA pari pyöräytystä ja voilá! - valmista!

3) Kelmu päälle, pöydän reunalle odottamaan seuraavaa päivää..
4) Uuni lämpiämään, 225° ja valurautapata mukaan valmistautumaan..



5) Taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle. Lastalla muotoilu jotakuinkin palloksi. Leivinpaperin päälle ja kannen/kelmun/kulhon alle odottelemaan uunin lämpiämistä..
6) Leipä kuumaan pataan...
7) ..kansi päälle ja uuniin! 30min kannen alla. 10-15min ilman.

Viipaleiksi ja tarjolle!

***namnamnamnamna....
***pinnasta rapeaa, sisältä ihanan pehmeää, mehevää ja samettista.
***aikalailla onnistunut kokonaisuus. Ehkä taikina ehti olla huoneenlämmössä hieman turhan pitkään = happamoitumisen maku meinasi tulla yli. Näin miunmaunmukaan. Yleisölle kelpasi :)
***Tätä kohta uudelleen: twistinä kokeilevampaa kuiva-ainesosaa, t.s. pähkinöitä, leseitä, rouheita.. Miksei esim. porkkanaraastetta? lehtikaalia? juustoraastetta?