torstai 30. huhtikuuta 2015

Socca

..Socca irti!
Hhihi. Tovi sitten touhusin Papadumeja, eli intialaista näkkäriä. Nyt - prikuulleen samoista raaka-aineista - syntyi ymmärtääkseni ranskalainen (!) köökkiluomus. Omituista, jännää ja ilmiömäisen hauskaa!

Kikhernejauhoja. Vettä. Suolaa ja oliiviöljyä.

Soccan ja Papadumin ero on taikinan tekstuurissa ja kypsennysmetodissa. Lopputulos on kuin yö ja päivä :)
1) Yhden-suhteessa-yhteen jauhoja ja vettä. Tässä 2dl molempia. Loraus oliiviölyä, pari pyöräytystä mustaapippuria ja ripaus suolaa.
2) Sekaisin tasaiseksi. AINAKIN tunniksi keittiönpöydälle lepäämään, tekeytymään...

***pari-kolme tuntia voisi olla parempi. Yön yli ehkä jääkaapissa?
***Paras lopputulos syntyy pallovispilällä! Pari kahdeksikkoa vain ja johan on sileää!
3) Kypsennys: uuni kuumenemaan 250°-asteeseen. Valurauta-, hiiliteräs- yms. hyvin-kuumuutta-kestävä paistinpannu kuumaan uuniin lämpiämään.
4) Kuuma pannu uunista, tilkka oliiviöljyä keskelle. Loraus taikinapuuroa tasaisesti pohjaa-peittävästi!
5) Pannu takaisin uuniin!

***taikinaa on tarpeeksi, kun pienellä pyöräytyksellä koko pohja peittyy
6) Muutama minuutti kypsennystä = kunnes pinta kuplii ja kuplat ruskistuu.
Ulos uunista, pois pannusta ja lämpimänä viipaleiksi!

***namnam.
***Huikeeta herkkua!
***Tekstuuri on samanlainen kuin vehnätortillassa. Maku on mieto ja pehmeä, kikhernettä ei ehkä hetikättelyssä osaisi sanoa pääraaka-aineeksi. Mitään hummus- tai falafel-lettuja nämä ei todellakaan ole! :)
***gluteenittomia ja ällistyttävän yksinkertaisia. Miksei kokeilisi..?

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Cowboy-tomaatit

..eli fingerfoodia melko miehiseen makuun.

1) Tavallisia tomaatteja. Puoliksi ja tyhjäksi. Ripotellen hieman suolaa päälle. Nurinkurin talouspaperin päälle, hetkeksi valumaan.
2) Uuniin ritilän päälle, 150°-kiertoilmaan kuivumaan vielä lisää..

***kannattaa etsiä tomaattikasasta suht-koht-pieniä, keskenään samankokoisia tomaatteja. Isommat eivät oikein ole fingerfoodia, pienempiin ei oikein tahdo saada tarpeeksi täytettä.
***..toisaalta ei näidne tosiaan tarvitsisikaan olla sormiruokaa. Miksei pääosana itsessään?

3) Sillävälin täyte: pekonia, kunnolla ruskistumaan. Kelta- ja valkosipulia mukaan kuullottumaan. Al dente-keitettjä belugalinssejä ja reilusti Old Amsterdameria mukaan pataan.. Suolaa ja mustaapippuria mausteiksi.
4) Tomaatti"kulhot" uunista. Pekoni-linssi-juusto-seoksen sekaan vielä ruokalusikallinen korppujauhoa..
5) ..täyte paikoilleen ja tomaatit takaisin uuniin. 225°, ilman kiertoilmaa.
Valmista, kun pinnan ainekset alkavat saada hieman rusketusta.. Jäähtyneinä tarjolle! Nam.

***lämpiminä tomaatin tekstuuri on vielä turhan löttänä. Ei meinaa pysyä kasassa.
***hih. Parempia ehkä tosiaan isompaan tomaattiin tehtyinä pääosanesittäjina tai lisukkeina..

torstai 23. huhtikuuta 2015

Grillattua päärynää, sinihomejuustoa ja Beluga-linssejä

..eli trio, jonka avulla salaatista tulee iltapalan sijaan elämys. :)
Hih. Ehkä lievää liioittelua, mutta yhtä kaikki: Aura ja päärynä on match made in heaven.
Sekaan vielä kuivakaapin uutta tuttavuutta: beluga-linssejä!
***namnamnam... Olen näitä katsellut jo tovin papu-linssi-hyllyssä. En vain koskaan ole rohjennut ostaa. Vihreisiin ja punaisiin on toistaiseksi tyydytty.
1) Desin verran belugalinssejä siivilään. Huuhtelu ja suolattuun veteen kiehumaan, n.20 min!
2) Sillävälin päärynä lohkoiksi. Pintaan herkullista oliiviöljyä, ripaus timjamia ja mustaapippuria

***sormilla saa maku-öljyn näppärästi leviteltyä jokaisen lohkon jokaiselle puolelle!

3) Voileipägrilli hehkumaan! Nätit raidat molemmille leikkauspinnoille!
4) Jossainvälissä loput salaatista valmiiksi lautaselle: vihreää ja lehtevää pohjalle. Punaista päälle. Etikkaa ja öljyä tarvittaessa. Ehkä vähän pähkinää.. Jäähtyneet belugalinssit lopuksi sinne tänne ripotellen.. Päärynälohkot tulikuumana päälimmäiseksi ja Aura-murua heti perään!
Voilá!

***huh. wau.
***Belugalinssit: todella hyviä! Pehmeämmän makuisia kuin tavanomaiset vihreät ja tekstuuri pysyy siistimpänä. Ikään kuin tositosi pieniä mustapapuja :)
***Grillattu päärynä on itsestään selvää herkkua.
***..siihen päälle kun vielä sulaa nokare Auraa, on lopputulos taattu napakymppi. :)

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Maapähkinä-jalapenot

..hih. Eli finger food-kategoriassa jännä, uusi tulokas!

Kokonaisia, tuoreita jalapenoja oli erään torin kulman kookkaassa marketissa houkuttelevasti esillä. Muutaman kourallisen pakkasin kyytiin ja aloin visioimaan.
Aikaisemmin touhusin pastramisuikaleeseen käärittyjä, Aura-täytteisiä jalapenoja jotka olivat aivan höperön herkullisia. Kokeiltu on myös uppopaistettuja, Aura-täytteisiä purkki-penoja. Näistä en postausta löytänyt (mikä lie ollut lopputulos :)

..Nyt toiveissa oli kevyempi, tuoreempi ja rapsakan-purtava pikku suupala.
Hmm..
1) Jalapenot. Pesulle ja puoliksi.

***sisuksen kovertamiseen ihan tavallisen ruokailuveitsen pyöreähkö terä-pää oli erinomainen apu :)
***EI. Ei kannata esim hieroa silmiä tämän työvaiheen aikana.
2) Täyte: Morttelissa muutama maapähkinä (n. puolikas kourallinen) suurpiirteisesti murskaksi. Kulhoon kylmän vesitilkan kanssa ikään kuin hetkeksi liottumaan.. Yksi desilitra risottoriisiä, kasvisliemeen keittymään. Saa mennä ihan reilusti kypsäksi, ei haittaa! Pannulla kuullottumaan keltasipulia. Mausteeksi ruokalusikallinen maapähkinävoita ja ripaus mustaapippuria ja loraus soijaa.
3) Kypsästä riisistä vesi syrjään! Kaikki osaset riisinkeittokattilaan ja tasaisesti sekaisin!
4) Pienellä lusikalla jalapeno-paatit täyteen..
5) .. ja pellille. Päälle muutama siivu Old Amsterdameria
6) 200°-asteiseen uuniin, n.10-15 min.
Jäähdyttelyn jälkeen tarjolle!

***namnamnam. Todella todella hauskoja! herkkua!
***Ei ollenkaan "liian" tulisia. Toki hieman oli vaihtelua: osa lämmitti oikein kunnolla.
***Maapähkinöistä tuli hauskaa purtavaa tekstuuria ja makua. Old Amsterdameri on hyvää joka ikisessä paikassa!
***ehkä makutwistissä voisi olla Pimentoa? Se sopisi varmaankin hyvin :)

sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Paahdetut hunajaporkkanat ja feta

..salaatin "jännänä juttuna".
Yksinkertainen ja herkullinen lisä tavanomaiseen rehusatsiin. Pohjalla jotain epä-ihmeellistä: jotain lehtevää, jotain pehmeää, jotain purtavaa tms..
1) Pari-kolme-neljä porkkanaa. Kuoret ja kannat pois ja sopivan kokoisiksi pätkiksi!

***puoliksi ja neljään-osaan. Kuuteen osaan jos oikein buli yksilö :)
2) Mauste kulhoon: hyvää oliiviöljyä, tilkkanen sitruunamehua, hunajaa, mustaapippuria, suolaa ja ripaus valkosipulijauhetta ja timjamia
3) Porkkanapätkät mausteeseen..
4) ..ja järjestykseen leivinpaperinpäälle!
5) 200°-uuniin, kiertoilmalle. Parikymmentä minuuttia uuni-aikaa!
Valmista sitten kun porkkanoiden pinta alkaa ruskistua. Päädyt saavat jopa hieman tummua ;)
Salaattipohjan päälle kasa porkkanapötkylöitä ja fetaa muruna/kuutioina.
Haarukka kouraan ja kimppuun!

***itse yksinkertaisuus.
***Todella simppeli ja nami lisä normisalaattiin!
***hunaja-timjami-porkkana = taivaallinen kombo.
***twistiä voisi hakea Turkki/Intia-akselilta: chiliä ja jeeraa? Thaimaasta: limeä, inkivääriä ja chiliä?

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Pinaattipyörykät

..eli yksinkertaisempi versio edellisistä.

Jännää ja mielenkiintoista vegenaposteltavaa. Yksinkertaiset, lähikaupasta-saatavat raaka-aineet. Jonkinlainen maunmuokkausmahdollisuus. Näinollen kohtuulliset puitteet ruokatunnelmointiin!
Tämä tekele olkoon taas yksi "runkoresepti", jota voi ja kannattaa lähteä muokkailemaan, värittämään ja monimutkaistamaan.

Nämä tarjoiltiin finger foodina, mutta tällaiset pallukat(han) sopisivat myös vaikka kastikkeen kera riisin, pastan, perunan tms. kanssa :)

***uu.. Vaalea, pestoinen, pinaattipallero-"meatball marinara"-pasta kirkastui juuri visioihin. Tälläinen syntyy lähiaikoina!! :)
1) Kaksi pussia pakastepinaattia sulamaan. Joko edellisenä päivänä jääkaappiin tai pikapikaa tiskialtaaseen kuuman vesikylpyyn.
2) Sulatettu pinaatti, yksi kananmuna, kunnon kourallinen parmesaania, samanlainen kasa korppujauhoa ja mantelijauhoa, hienoksi silputtua punasipulia, ripaus suolaa ja pippuria sekä pieni loraus oliiviöljyä. Kaikki samaan kulhoon!

***simppeliä "yhden tiskin kokkailua"
***mantelijauho-korppujauho-suhde oli tässä 50%/50%. Makua ja tekstuuria voi varmasti muokkailla muuttelemalla suhteita: enemmän korppujauhoa -> kuivempaa? kiinteämpää?, enemmän mantelirouhetta -> kosteampaa, makuisempaa?
3) Lusikalla tasaisesti sekaisin. Korppujauhoa voi lisäillä ripotellen, kunnes riittävä kosteus (eli kuivuus) on saavutett!

***muistetaan että korppujauhot turpoaa vielä odotellessa. Eli massa kuivuu vielä hetkenaikaa!
***Korppujauhon määrää vähentää hieman se, jos sulatetusta pinaatista valuttaa hieman ylimäärä-nestettä syrjään!
***..voi vaikkapa laittaa siivilään! :)
4) Kostutetuilla käsillä palleroiksi pellille!
5) 225°-kiertoilmauuniin, parikymmentä minuuttia.

Valmiin palleron pinta alkaa hieman ruskistua! :)

***Ei kannata heti ensimmäistä värinmuutosta pelästyä: pallukat ovat parempia hieman kuivempina! Ydin jää kuitenkin kosteaksi!
***nam.
***hyviä. Maku oli aika mieto, niinkuin saattoi odottaa. Tekstuuriin tarvii ehdottomatsti jonkinlaista modausta: paahdettuja pinjansiemeniä? pieniä valkosipulikrutonkeja? rapeaksi paahdettua pekonia? juustokuutioita?

tiistai 14. huhtikuuta 2015

Jauhoton Brownie

..eli simppeli brownie, vaahtokarkkikuorrutuksella.
Browinie-reseptejä tupsahtelee joka tuutista: lehdet, ruokaohjelmat ja blogit ovat kuluneina vuosina olleet täynnä eri sorttisia tekeleitä.
Jännää on, että miltein kaikissa resepti ja työvaiheet vaihtelevat :)
Hauskaa!

Oli miten oli - yritin tiivistää oppimaani brownien tekemisestä. Yksinkertaisuudessaan kyse on:
- Sulatettua voita ja suklaata
- ..johon sekoitetaan kananmunaa, sokeria ja kuivia aineita
- Uuniin riittävän pitkäksi mutta riittävän lyhyeksi aikaa: tekstuurin täytyy jäädä veteläksi.
- Jäähdytys, paloittelu ja tarjoilu.

Joka vaiheessa voi työtapaa ja aineita muunnella. Tässä eräs eksemplaari..
1) Vesihauteessa sulatettuna yksi levyllinen taloussuklaata ja 150g margariinia
***voi myös sulattaa mikrossa, mutta tarttee olla varovainen :)
2) Sekaan 1dl sokeria, 1dl muscovadoa ja ripaus vanilijasokeria
3) Kuivat aineet kulhossa valmiiksi: 1dl mantelijauhoa, 1dl kaurahiutaleita ja ripaus leivinjauhetta
***kuivaa ainesta arvioiden noin 2-2,5dl per e.m. suklaa+margariinimäärä
***osaset saa valita itse
4) Suklaan, voin ja sokerien seokseen voimakkaasti vatkaten 1 muna kerrallaan, 3 munaa kaikenkaikkiaan.
***Huom! Vatkaa voimakkaasti! Tässä on tämän tyylin ainoa konsti saada "kuohkeutta" lopputulokseen!
***vaihtoehtoisesti voi tehdä kuohkean vaahdon kananmunista ja sokerista, jonka sitten taittelee pehmeästi suklaan sekaan. Näin ehkä ekstra-kuohkeutta?
5) Kuivat aineet lusikalla käännellen sekaan
6) Korppujauhotettuun uunivuokaan..
7) 175°-uuniin, ≈ 20 min. Viimeiseksi 5 minuutiksi pinnalle vielä kourallinen vaahtokarkkeja.

Valmista, sitten kun pinta alkaa jähmettyä, mutta ydin on vielä höllyvää. Arviointi on hieman hankalaa, mutta kokeilemalla oppii! :)

***hih.. Muscovadosta hauskan maltaisen lakritsinen lisämaku tuhdin suklaan sekaan!
***lopulliseen taikinaan vielä pekaanipähkinöitä puolitettuina?
***..tai M&M:iä?

***Pakko kokeilla vielä muitakin konsteja. Ehkä samana päivänä ja järjestää sitten sokkotesti?

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Hernesalaatti

..älä sulje sivua. :) Kehoitan selaamaan loppuun..
..sillä tässä todellinen vaihtoehto 100%-kulinaristille. Jos pakko on syödä "salaattia", "pupunruokaa", niin tämmöinen kyllä kelpaa! Makuamakuamakuamakua...nam.

Ai että mitä herkkua. Ja yksinkertaista. Raaka-aineet ovat saatavilla (lähes) joka lähikaupasta. Toki aina voi hifistellä...
Kiitos Pioneer Woman.
1) Osaset valmiiksi: pakasteherneet sulatettuina, puolikas punasipuli kuutioina, hyvää cheddaria (juustotiskiltä!) herneen kokoisina kuutioina ja rapeaksi paistettua pekonia..

***osa-alueissa varmasti kelpaa myös lähimarketin tavarat. Makumaailmaa voi tunnelmoida hieman panostamalla: lihatiskiltä ohueksi viipaloitua savustettua possun savukylkeä ja juustotiskiltä herkullisinta cheddaria..
2) Pienessä kulhossa sekaisin: majoneesia ja jotain valkoista, tässä luonnonjuggea. Loraus valkoviinietikkaa ja ripaus mustaapippuria.

***valkoinen = turkkijugge, cremefraiche, smetana, kermaviili...
***HUOM! sekoittelun jälkeen TARKISTA maku! suolaisuus? happo? tasapaino?
3) Kaikku kulhoon..
4) ..ja sekaisin! Pinnalle vielä hieman jotain yrttimaustetta: tässä persiladea...

Ah, nam....
Herkkua. Todella mielenkiintoinen makukombo: herne-cheddar-pekoni. Kyllä. Kannattaa kokeilla.
Tuore persilja oli alkuperäisessä reseptissä.. Se tietty olisi ollut omiaan. Ensikertaan!

***kokonaisuuteen vielä pieni pötko miedointa mahdollisinta chiliä tai suippopaprikaa: ihanihan pieni makeus ja purutuntuma jäi tästä puuttumaan..

tiistai 7. huhtikuuta 2015

Chia-kasvisburgeri

..eli jälleen yksi yritys vegeburgerista.
Alkuajatus tuntui lupaavalta: eräänä päivänä mietin vegeburgerin tekstuuria ja konsteja millä siihen vaikuttaa. Niiiiiiiiin monia konsteja on jo kokeiltu ja kaikki todettu yhtä kelvottomiksi. Yhtäkkiä keksin ajatella chiasiemeniä. Tämä omituinen siemensora imee itseensä hurjanpaljon nestettä - tuloksena on tahmainen geeli. Olisiko tästä hyötyä burgerissa, josta aikaisemmin on aina puuttunut sitkoisuus, purtavuus ja täyteläisyys?

Kivinen mortteli esiin ja kokeilemaan!
1) Vajaa 2 ruokalusikallista siemeniä mortteliin ja muutama hieraisu, jotta pintarakenne rikkoontuu

***vajaa 1 rkl per burgeri
***..morttelilla ei ollut siemeniin minkäänlaista vaikutusta: tämä vaihe on helpompi jättää tekemättä.

2) Siemenet pieneen kulhoon ja puoli desiä lämmintä vettä perään.. Pöydälle, sivuun odottamaan.
3) Mortteliin valutetut kikherneet ja valkosipulinkynsi! Ronskisti hakkelukseksi.
4) Muutama porkkana raasteeksi. Käsin puristaen osa nesteestä pois.
5) Yhteen ja samaan kulhoon porkkanaraaste, kikherneet, mausteet ja chiasiemenet! Muutama ruokalusikallinen gluteenitonta jauhoa kuivaamaan massaa!!

***porkkana ja kikherneet ovat pääosa burgerin massasta: niitä enemmän/useampia jos halutaan enemmän/useampia burgereita! Chian määrää täytyy myös hieman lisätä.. :)
***mausteina: tilkka nestesavua, cayennepippuria, timjamia, mustaapippuria, chilijauhetta ja oreganoa.
6) Massa käsin veivaten niin tasaiseksi kuin mahdollista! Puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään!

***tämä helpottaa seuraavaa työvaihetta...
7) Viileästä massasta taputtelu burgeriksi. Paisto riittävän kuumalla pannulla! Muutama min per puoli!
***Kunnon paistopinta!!

8) 150°-asteiseen uuniin vielä ≈10 min kuivumaan, tarjoilua odottamaan...
Burgerin kasaus ja kimppuun!

***..hmm.
***Chialisällä ei sanottavaa vaikutusta lopputulokseen.
***maku ok. Tekstuuri jälleen ala-arvoinen.
***Kyseinen tekele johti lupaamaan että en kokeile vegeburgerin tekoa ennen kuin saan vakuuttavaa näyttöä reseptin toimivuudesta.
***Tekstuuri sisältä taas sitä mitä aina: lämmintä, juuri ja juuri kasassa pysyvää mössöä. Pinta ok rapea.

torstai 2. huhtikuuta 2015

Savulohileipä

..eli suoraan sanottuna - käsittämättömän - herkullinen yhdistelmä: ruisleipää ja avokadoa. Lisäksi savulohta, pinaattia, uppomuna ja korianteri-hollandaise. Ja keväinen salaatti paistetuista kasviksista.

Mutta ruisleipä ja avokado. Siinä jutun juoni.
Kannattaa kokeilla. Tajusin itse yhdistellä näitä vasta aika äskettäin ja nyt olen aivan myyty.

Korianteria perinteisen Hollandaise-kastikkeen lisäksi oli yhtäkkinen päähänpisto kun tuoreeltaan en löytänyt persiljaa. :) todentotta kannatti!!!
***leivässä ei oikeastaan ollut juurikaan "tekemistä". Pelkkää kasaamista :)

1) Paahdetun ruisleipäviipaleen päälle muutama ohut lohko avokadoa: haarukalla tasaiseksi! Päälle pari siivua savulohta, tuoreita pinaatinlehtiä, uppomuna ja korianterihollandaise

2) Hollandaise: metallinen kulho vesihauteenpäälle. Keltuainen kulhoon, tilkka vaaleaa balsamicosiirappia ja sitruunamehua sekaan. Vispilällä vatkaamista, kunnes keltuainen alkaa muuttua sakeammaksi. Varo ylikypsymistä!

***yksinäinen keltuainen varsinkin jähmettyy pelottavan nopeasti.

3) Kulho pois vesihauteesta. Tipoittain sulatettua margariinia kyytiin!

***jonkin verran. t.s. niin paljon kuin keltuainen jaksaa emulgoida :) Tänne sujahti vajaa desi. Lisääkin olisi varmasti mennyt.

4) Sitten kun soosia on "riittävästi", voi loput mausteet lisätä: suolan määrän tarkistus ja nippu tuoretta korianteria. Ei muuta.

***toki jos tahtoo: ..ehkä ripaus cayennepippuria? perinteisempää: valkopippuria ja persiljaa?
***salaattiin sujahti muutama peruna - kuutioina ja paistettuna, kesäkurpitsakiekko - kuutioina ja paistettuna sekä pehmeäksi kuullotettua purjoa. Runkona vuonkaalia, lehtisalaattia, kurkkua ja tomaattia

***kevät on tällä annoksella virallisesti "aloitettu" :)