tiistai 31. maaliskuuta 2015

Taquitos

..tai Flautas, including extra-umami!
Pitkästä aikaa jotain hieman kokeilevampaa. Ah, useamman tunnin köökkihetki - kuinka olenkaan ilman pärjännyt?

Päivät ovat olleet lähiaikoina täynnä kaikenmaailman-muuta.. Tämä ei onneksi kuitenkaan tarkoita sitä, että oltaisiin syöty tylsää, mitäänsanomatonta tai yllätyksetöntä muonaa, vaan mielikuvitusta uuden kokeiluun ei oikein ole riittänyt.
Nyt helpottaa. Kevät koittaa. Vaihtoehtojen kirjo paisuu. Kyllä kiitos!

Tämänkertainen koitos ei välttämättä ole sitä ihmeellisintä uutta, mutta uutta anyway.
Kaikille tuttuja quesadilloja olen työstänyt aika-useaan-otteeseen. Ne kun nyt vain ovat käsittämätöntä herkkua! Nyt samat toiseen tyyliin - tötteröksi rullattuna! :)
..ja tosiaan: lisänä extra-umami-makutekijä!
1) Extra-umami: puoli purkkia mustapapuja uunipellille. Kiertoilmaan, 200°-asteeseen muutamaksi minuutiksi kuivumaan. Blenderiin kuivatut pavut ja muutama viipale kuivattuja herkkutatteja.
2) Täytesoosi muuten: karamellisoitua sipulia (punaista, keltaista ja valkoista + tilkka soijaa, sweet-chiliä ja muscovadoa), töräys tomaattipureeta, tuoretta chiliä ja loput mustapavuista.
3) ..extra-umami-rouhe sekaan..
4) Massa pannulta kulhoon! Sekaan vielä ruokalusikallinen cremefraichea ja Applewood-cheddaria raasteena..
5) Nokare täytetahnaa tortillan keskelle. Pieni tilkkanen chiliketsuppia mukaan varmistamaan riittävän kosteuden..
6) Levitys tasaisesti..

***huom! Siten että toiseen reunaan jää muutama sentti tyhjää (kuten yllä lettujen vasemmanpuoleisissa reunoissa!)
7) Rullalle ja hammastikulla "varmistus"

***tyhjä reuna varmistaa sen, että rulla pysyy muodossaan!!
8) Pullasudilla chili-oliiviöljyä pintaan..
9) Uuniin, ylätasolle, 220°-asteeseen n. 10 min. Välillä käännellen!

***kaipa nämä voisi myös paistaa pannulla?
***ehkä näin pinnasta tulisi vielä hieman rapeampi... :)


..valmista sitten kun kuivat reunat rupeavat ruskistumaan ja pinta tuntumaan rapsakan kuivalta!
Tikku pois puolestavälistä ja tötteröt tarjolle! Mahtavaa sormiruokaa muiden dippailtavien ohessa!

***namnamnamnamnman!!! :)
***hyviä, vaikkakin jokseenkin monivaiheisia ja työläitä. Sopivampia dippailu-ruokia kuin Quesadillat: näistä saa tuhdimpia.
***täyte toki oli tylsähkö: mukana voisi olla vielä useampia osasia ja ehdottomasti jotain tuoretta!! t.s. ohueksi silputtua kesäkurpitsaa, kevätsipulia, paprikaa, korianteria..?

torstai 19. maaliskuuta 2015

Avokadoa, Srirachaa ja kananmunaa

Todellinen match made in heaven.

Otsikon keksiminen tälle tekeleelle tuottaa todellista päänvaivaa. "Avokadomunasalaatti" kun vaan ei kuulosta kivalta.. Enkä tiiä miksi kutsutaan avokadon ja kananmunan sekoitusta :)
Yhtä kaikki - tästä tuli todellista herkkua!!

***..ja muuten voisi olla melko monikäyttöinen jöiderö! :)
1) Ensimmäisen kulhon pohjalle puolikkaan limen mehu, tilkka oliiviöljyä, ripaus mustapippuria ja suolaa.
2) Sekaan kuutioitua punaista paprikaa, pieni pätkä chiliä, punasipulia ja tuoretta korianteria.
3) Toisessa kulhossa avokado ja nokare soijajugurttia sekaisin
4) Kolmannessa kulhossa kaksi kovaksikeitettyä kananmunaa hakkelukseksi.
5) Kaikki kulhot yhteen ja samaan!
6) Oman maun mukaan töräys Srirachaa tuomaan viimeisen potkun makuelämykseen!

***Srirachan määrää voi säätää omantunnon mukaan: jos pitää poltteesta niin sitten enemmän!
***Soijajugurtin tilalla Partaäijää (= turkkilaista jugurttia), kermaviiliä, cremefraichea.. Vaihtoehtoja on runsaasti!
Sörsseli pääsi pääosaan Muffulettan makutekijänä!
Ai että miten nam. :)

***raikas uusi makukombinaatio. Jännä.
***avokadosta ja jugurtista kermaisuutta, Srirachan makea polte, limen happo ja kananmunan neutraali maku. Ah, jokaista tarvittavaa osasta sopivasti!
***lisätwistiä: joukkoon ehkä hienonnettua ananasta (vähän tekstuuria ja makeutta!)?

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Manteleita, parmesaania ja ruusukaalia

..lisukkeena.
Makuyhdistelmä, joka on aivan selittämätöntä herkkua. Ruusukaalin ominaiseen terävän pehmeään makuun on hankala(hko) miettiä seuralaista. Nyt ajatukset päätyivät koetuksen asteelle - Onneksi!

Paahdetuista manteleista makeaa pehmeyttä ja parmesaanista kermaisuutta ja suolaisuutta tasaamaan terävää kaali-makua.
Täydellinen kombinaatio.

1) Ruusukaalit pesulle ja keittymään! N. 5min. Jäähdytys ja puolitus.
2) Mantelit murskaksi, joko morttelissa tai veitselle pariin-kolmeen osaan. Kuivalle paistinpannulle paahtumaan hetkeksi!

***Varo, etteivät pääse kärähtämään!
***ei liian muruksi. Ei myöskään ihan kokonaisia. :)

3) Keltasipulia kuutioiksi ja kuullottumaan, kunnolla pehmeäksi, jopa hieman rapsakkaa paistopintaa saa näkyä! Mustapippuria mausteeksi..
4) Ruusukaalien leikkuupinnalle vielä rapea paistopinta ja sitten kasaamaan annosta!
Ruusukaaleja.. raastetua parmesaania väliin. Hieman kuumaa, kuullotettua sipulia päälle, jotta parmesaani hieman sulaa.. Lisää parmesaania. Paahdettuja manteleita. Lopuksi vielä hitunen parmesaania...

***Nam.
***parhaimmillaan ehkä jonkin vaalean kalan seurassa...?
***miunmaunmukaan tämä sopisi vaikka valkeapohjaisen pizzan täytteeksi...? :D

torstai 5. maaliskuuta 2015

Maailman paras hillo

..eli chia-hillo.
Luomus sai minuti ajattelemaan "resepti"-termin tarkoitusta. Mikä oikeastaan onkaan "resepti"? Tarvitaanko tietty määrä raaka-aineita ja tarkat ohjeet niiden käsittely tavasta ja -järjestyksestä vai voiko resepti olla minkä tahansa ohjenuoran otsikko?

Heh..oli miten oli - chia-hillo ei tosiaan pitkää sepustusta työvaiheista tai mittavaa raaka-ainelistaa kaipaa!
Lisäksi otsikon superlatiivina voisi käyttää mitä tahansa seuraavista:
- Paras
- Helpoin
- Näppärin
- Nopein
- Muokkailtavin
- Maukkain

"Simply the best"
1) Pakastemarjat pakkasesta!

***tässä viimekesän savolaista mansikkaa... Herkkua! :)
2) Marjat kulhoon ja mikroon sulatukseen!

***haarukka on seuraavaan työvaiheeseen.
***Mikrosulatus = näppärä ja nopsa sulatuskeino. Mikä tahansa muukin keino käy! :)
3) Marjat haarukalla soseeksi. Pari-kolme teelusikallista chiasiemeniä joukkoon!
4) Sekoitus ja odotus.

***soseuttamiseen voi myös käyttää sauvasekoitinta. Ei ole pakko, mutta näin lopputuloksesta saa toki sileämpää..
Valmista! :)
Kehno kuva ei anna ylistävää kuvaa lopputuotoksesta. Parempaa en ehtinyt ottaa kun hillo vaan yhtäkkiä katosi! ...omaan masuun. Otan seuraavasta satsista paremman :)

***niin käsittämättömän herkullista ja muokkailtavaa!!! JES!
***makeuden voi päättää itse: sokeria VOI lisätä jos haluaa. Ei ole pakko.
***mausteita voi lisätä jos halua. Ei ole pakko.
***Chiasiemenien määrä riippuu hieman marjojen konsistenssista: mitä vetisempää, sitä enemmän. Enemmän myös jos tahtoo kiinteämpää hilloa. Vähemmän jos vetelämpi kelpaa! :)
***Parasta kaikesta: tällaisen hillon voi pyöräyttää ihan mistä vain. Mansikkaa, mustikkaa, vadelmaa, viinimarjoja, omenaa, appelsiinia, päärynää...Porkkanaa, punajuurta, bataattia... Vain taivas on rajana!
***tietyt raaka-aineet vaativat ehkä hieman esikäsittelyä: esim. sipulihilloon kuullotus ja karamellisointi.. Juureshilloon juuresten keittäminen...
***ainoa miinus on että tämä ei ole "pitkäikäistä". Pysyy hyvänä noin viikon. Harmi..joutuu siis aina syömään tuoretta, freessiä hilloa :)

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Aura-avokadokakkuset

..eli kokeilu uudesta lisukevaihtoehdosta.

Avokadot ovat tunnetusti hämmentävän hyvää herkkua.
Niiden monikäyttöisyys on suuremmassa mediassa melko tuntematonta. Käyttöaiheet ovat yleisimmin Guacamolessa, pastassa tai miten-sun-sattuu salaateiss... Erilaisia luomuksia toki on millon missäkin ja hyvä niin! Avokado nimittäin on upea jokapaikanhöylä, joka muutamalla niksillä on hyvin lisättävissä mitä moninaisempaan yhteyteen!

Nyt kokeiluun avokadokakkuset. Tai -paistokset, -lettuset, -plätyt tms.. :)
1) Kuivat aineet + Aura vasemmalla: Aurajuustoklöntti (noin kolmasosa paketista), gluteenitonta jauhoa 1,5 dl, ripaus suolaa ja leivinjauhetta. Mausteina valkosipulijauhetta, ripaus chiliä ja oreganoa.
2) Oikealla kosteat: avokado ja 2 ruokalusikallista kookosöljyä
3) Molemmat massat tasaisiksi..
 4) ..ja keskenään sekaisin!

***Auran voi murskata joukkoon käyttämällä apuna sähkövatkainta pienellä teholla.. Voi myös varmaankin käyttää valmista murskaa. Miksikäs ei. :)
***avokado + öljy sekoittuu helpoiten haarukalla. Öljynä sopii mikä vain. Uskoisin.
5) Lusikalla massa tasaiseksi taikinaksi!

***Kannattaa lisätä 0,5-1 dl kylmää vettä, jos näyttää siltä että taikina jää lian kuivaksi..
***Lisää jauhoja, jos näyttää kuivalta!
***..täyteläisempi lopputulos, jos nesteenä kermaa...?
6) Kostutetuilla käpälillä lättyset uunipellille!
7) 200° ja 15-20 min.
..tarjolle!

***nam. Erityisen erityisen herkullisia, hauskoja luomuksia!
***...kyseiset lätyt olivat ehkä turhan ohuita ja paistuivat liian kuiviksi. Muistuttivat enemmän keksejä :) ...joka tosin osaltaan sopikin paremmin sen hetken tarjoiluun!!
***...mutta yksinkertaisesti lisukkeena nämä kannattaisi jättää paksummiksi ja uuniaikaa lyhyemmäksi!
***kekseinä nämä toisaalta tosiaan olivat äärettömän herkullisia!! :)

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Glutteniton pataleipä

..eli maailman paras leipä, gluteenittomana versiona.
Ja syvä kumarrus psylliumin suuntaan.

Gluteenittoman leivän pyörittelyä olen kokeillut melko moneen otteeseen, mutta sitä täydellistä reseptiä en vielä ole todellakaan löytänyt. On useita reseptejä, jotka mainostavat itseään "parhaana", mutta minua ei lopputulokset ole miellyttäneet.
Erään valurautapatamerkin kylkiäisenä tuli  maininta "maailman parhaasta leivästä". Tässä taikina oli perinteiseistä vehnäjauhoista. Maku kerrassaan ilmiömäinen. Tekstuuri vielä parempi.
hmm..
Mitäköhän tästä tulisi gluteenittomana?
1) 6 dl lämmintä vettä. Ruokalusikallinen hunajaa ja toinen merisuolaa. Kolmas psylliumia!
2) Teelusikallinen kuivahiivaa, sitten kun lämpötila on sopiva..
3) Puolisen desiä gluteenittomia jauhoja sekaan..
4) Loput taikina-aineet valmiiksi: yksi kookas porkkana raasteena ja 600g kuivaa-ainetta, t.s. gluteenittomia jauhoja ≈ 500g ja loput kaurahiutaleita.
5) Osaset sekaisin!

***Nuolijalla rauhassa käännellen juuri ja juuri sen verran että taikinasta tulee tasainen. EI vaivausta. Toimenpiteeseen ei kulu kauaa, eikä pidäkkään käyttää hurjasti aikaa!
***..hieman näytti siltä, että taikinasta tulee liian kuivaa joten lisäsin desin vettä
***Gluteenittomat jauhot eivät käyttäydy ihan niin kuin vehnäjauhot: 1 dl vehnäjauhoa vastaa noin 0,8 dl gluteenitonta jauhoa.
6) Liinan alle kohoamaan, 2-12h
7) Kahden tunnin jälkeen pari-kolme kääntelyä nuolijalla ja taas kohoamaan, 1-2 tunniksi..
8) Tässä välissä pata uuniin ja uuni lämpiämään 250°-asteeseen..
9) Kuuma pata kuumasta uunista ulos. Pohjalle siemeniä..
10) Kostea taikina pataan..
11) ..ja kansi päällä uuniin. 30-45 min.
12) Kansi pois. Vielä 10-15 min.

***valmista sitten kun pinta näyttää tarpeeksi houkuttelevan rapealta ja pinta koputellessa "kumisee"
Lopputulos on perfetto..

***wau.
***maailman paras gluteeniton leipä
***tekstuuri aivan täydellinen: kostea, pehmeä ja täyteläinen sisus. Rapea pinta. Myös maku on mahtava!
***Gluteenittomassa maailman parhaassa leivässä on 7 dl nestettä!
***tässä laitoin porkkanaa ja kaurahiutaleita "lisänä". Mukana toki voisi varmaankin olla miltein mitä vain lisiä: ..siemeniä/pähkinöitä? rouheita? leseitä? jotain muuta juuresta raasteena (punajuurta jouluna?)
***..tai yrttejä, valkosipulia, juustoraastetta...?
***padan pohjalle voi laittaa mitä vain siemeniä. Tarkoituksena on ettei taikia kärähtäisi kiinni!