perjantai 27. helmikuuta 2015

Kuminakaalisalaatti

..eli oikeastaan salaatin lisuke. Tai salaatti salaatille. Tai ihan omana yksikkönä tarjolle - näin se on parhaimmillaan!

Reissusta pohjois-Italiaan jäi tällä kertaa käteen idea tästä alkupalapöydän osasesta, jota oli pakko päästä kokeilemaan! Nam. Raikasta, pehmeän makeaa kaalin maanläheistä lämpöä. Jotain kirpsakkaa happamuutta. Kuminan hyvin huomattava maku mukana, vain hentona lisänä. Ei todellakaan yltiö-voimakkaana! Herkkua...
1) Kaalia palanen. Vaaleaa balsamicosiirappia. Kuminansiemeniä. Ripaukset sokeria ja suolaa.

***tähän satsiin lykkäsin mukaan hetken mielijohteesta tilkkasen valkkaria.
***joka oli ehdottomasti virhe!
2) Kaali hienommaksi.

***yllä raastinraudan kolmella eri puolella tehtyä tuotosta, vasemmalta alkaen...
- Viipaleina: hieman liian ronskia.
- Hienoimpana raasteena: vetistä. Liian mössöä.
- Suurempana raasteena: liian epätasaista.

3)..eli paras kombo, kun kaikkia on sopivasti sekaisin!

***oih. Entäs jos olisi ohkainen mandoliini? ..sitten joskus kun on..
4) Kulhon pohjalle mausteet: balsamicosiirappia muutama ruokalusikallinen. Ehkä teelusikallinen kuminansiemeniä ja ripaukset suolaa ja sokeria.
5) Kaali sekaan. Sekaisin. Hetkeksi maustumaan..

..ja pinnalle vielä kuminansiemeniä, juuri ennen tarjoilua!
Nam.

***..paitsi että tämä kyseinen vedos ei niin nam: EI valkkaritilkkaa. Ei toimi. Mielenkiintoa saisi ehkä lorauksesta rosé-skumppaa tms..?
***Yksinkertaisuus ennenkaikkea.
***..ja mandoliini.

tiistai 24. helmikuuta 2015

Quinoa-bataatti-burgeri

..uusi yritys vegeburgeririntamalla.
Samalla erinomainen esimerkki "visiosta lautaselle"-annoksesta!

Blogisfääriä selaillessa osui silmään pelkkä kuva houkuttelevan näköisestä, oranssinpunaisesta kasvisburgeripiffistä. Tekstissä mainittiin punainen quinoa, joka herätti tunnelmoinnin.
Hetki sitten keittiön kaappiin hiipi pussillinen ja nyt se pääsee koekäyttöön!
1) Kuutioituna pienehkö bataatti ja ≈1,5 dl punaista quinoaa. Hiljalleen kasvisliemeen kiehumaan!

***keittoaikaa noin 20 min -> vettä lisää jos tarvii.
***valmista sitten kun bataatti on ylikypsää/pehmeää ja quinoa ei tunnu al dente
2) Keittoajan jälkeen pannu jäähtymään ja odottamaan..
3) ..sillävälin mausteet toiseen kulhoon: morttelissa murskattuja kurpitsansiemeniä, kikherneitä, oliiviöljyä, timjamia, basilikaa, chiliä, suolaa, pippuria ja ruokalusikallinen pellavansiemeniä.
4) Quinoa ja bataatti mausteiden sekaan! Haarukalla ronskisti sekoittaen - niin tasaiseksi kuin jaksaa.

***sattumia saa ja pitää jäädä!! :)
***perunamuusinuijalla parempaa jälkeä?
5) Massasta piffit pannulle! Muutama minuutti per puoli!

***kunnon paistopinta on maun A ja O.
6) Uunipellille ja 200°-uuniin vielä 10min jälikypsymään, kuivumaan ja tekeytymään..
7) Sillä välin muut burgeriin tarvittavat osaset valmiiksi!

***..sillä burgerihan ei ole juuri mitään ilman sipulisettiä.

Annos kasaan ja kimppuun!

***nam.
***maku: hyvä. Kuivattu basilika oli hieman liikaa esillä. Tuoreella varmasti parempi lopputulos!! ..toisaalta basilikan voisi jättää myös kokonaan pois. Muuten kokonaisuus toimi oikein-erityisen hyvin!!
***tekstuuri: ..sama vika kuin useilla muillakin yrityksillä: pinnasta rapea, sisältä muusia. Paistamiseen olisi pitänyt käyttää A) enemmän aikaa ja B) stanssia!
***jäähtymisen ja uudelleen-lämmittämisen jälkeen jo paljon parempia!! :)

torstai 5. helmikuuta 2015

One-dish wonder: uunilohi ja chilisipuliporkkanat

..ah :)
Kerrankin näin. Visio päätyi tarjolle juuri niinkuin pitikin! Sekä lisuke että itse pääruoka oli kauniisti yhdessä astiassa JA konsistenssi oli sitä mitä pitikin!!

Uunilohi on kala-illallisen "matala aita". Lohi raaka-aineena on upean yksinkertainen, valmis kantamaan monelaisia makuja ja yksinäänkin erittäin herkullinen. Kaikenkaikkiaan äärettömän hankala töpeksiä :)
Chilin lämpö tukee lohen pehmeyttä ihanasti. Porkkanan makeutta tasapainottamaan loraus sitruunamehun kirpeyttä!
1) Ihan ensiksi uuni kuumenemaan 200°-asteeseen!
2) Loraus oliiviöljyä pannulle! Kylmään öljyyn pätkä tuoretta chiliä silputtuna ja valkosipulinkynsi. Pannu kuumana kuullotumaan muita sipuleita: keltaista, punaista ja purjoa - sopivasti viipaloituna!
3) Kuullotetut sipulit syrjään. Porkkanakuutiot pannuun. Nopsa paistopinta - eli hienoinen ruskistus joka puolelta! Tilkka vettä pannuun, kansi päälle ja liesi sammuksiin! 5 min höyrytystä!
4) Uunivuokaan tilkkanen oliiviöljyä pohjalle. Kalapala keskelle!
5) Sipuliporkkanakuutiot reunoille ja naturel-Koskenlaskijaa palasine sinne tänne

***huom! Koskenlaskijaa riittävästi. Vähästä tulee vain vihaiseksi. :)

6) Vuoka uuniin ja 20-30 min..

A tavola!
Pääruoka-lohi ja lisukeporkkanat yhdessä astiassa. Koskenlaskija sulaessaan teki mitä piti: lisuketta lusikoidessa kermaisuus ja maku levisi loistavasti kuutioiden ympärille! Mitään senkummempaa kastiketta ei tarvittu!

***nam
***ehdotonta herkkua.
***koskenlaskijan maku toki jakaa mielipiteitä, mutta onneksi vaihtoehtojakin on. Tässä saattaisi toimia myös esim. Philadelhpia (vähän pelottaa, että se sulaa liian vetiseksi..?), joku keskieuroopan Gouda (saattaa puolestaan jäädä liian kiinteäksi?)
***chilisipuliporkkanat napakymppi. Näitä uudestaan!

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Vegoni

..eli kasviskunnan pekonia. Vegonia.
Hihi..Mahtava luomus! Vege-pekoni on tullut blogisfääreissä useasti vastaan, mutta en ole sitä toistaiseksi tohtinut kokeilla. Lopputulemat ovat aina vaikuttaneet hieman liian "murulta", isohkot suikaleet tai palaset ovat puuttuneet.. Onneksi päätin koittaa, sillä..

..Vegeversio rapeasta pekonista on ilmiömäinen tekele. Käyttökelpoinen esimerkiksi salaateissa, sellaisenaan paistetun kanamunan kanssa, pizzan päällä ja ties vaikka missä!

Pikaisesti työvaiheet:
1) Suureen kulhoon mausteet: nestesavua, soijakastiketta, vaahterasiirappia ja vettä.
2) Muutama desi kookoshiutaleita kulhoon! Käsillä pyöritellen maustetta tasaisesti hiutaleiden joka puolelle!
3) Leivinpaperille..uunipelille ja 150°-uuniin. Noin kolmen minuutin välein pitää pelti nostaa uunista ja jollain työkalulla (tai käsin! suikaleet eivät ole kovin kuumia!) muutama kääntely ja takaisin uuniin!
4) Yhteensä uuniaikaa n. 15 min..

***ei muuta. Itse yksinkertaisuus!
***mausteiden määrät kiinni kookoshiutaleiden määrästä. Tässä oli savua ja vettä 2 rkl, soijaa ja vaahterasiirappia 1 rkl. Kookoshiutaleita 5 dl.
***uuniaika on valitettavasti hieman "sitovaa". Kokin täytyy olla kärppänä valmiina kääntämään hiutaleita, sillä palaset kuivuu ja kärähtää yllättävän helposti!
Lopputuotos uunista! Tarjoiluhetkeä kehittelemään...

***namnamnamnam!!!
*** :D erityisen herkullinen ja jännä tekele.
***ei ehkä lähelläkään pekonin makua, mutta todella hyvää ja käyttökelpoista!
***Muruna tätä on juuri mahdollista sirotella esim salaatteihin, pastan/risoton päälle, keittoihin... Käyttö voisi olla samanlaista kuin paahdetun sipulin käyttöä..?
***seuraavaan satsiin muutama ripaus cayennepippuria ja vähemmän vaahterasiirappia!!