keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Nyhdetty munakoiso, nyhtökoiso

..pulled eggplant. Nyhtömunakoiso.
Ai että! JES! Munakoiso on ollut toistaiseksi tämän kesän kasvis-numero-uno.
Tajuttoman monimuotoinen, moneen taipuva, monta makua mukanaan kantava, täydellisen tekstuurin omaava kasvikunnan tuote. Huh. Positiiviset superlatiivit loppuvat mun sanavarastosta kun yritän kuvailla suhdettani munakoisoon :)

Nyhtöpossu oli suurinpiirtein viimekesän grillitrendi. Nyhtökana on nostellut tänä vuonna päätään. Grillitohina ei vielä kunnolla ole päässyt tänäkesänä valloilleen, sillä syksyiset säät ovat vieneet meiltä jo kesäkuun. Toivottavasti loppuvat pian.

p.s. Miunmaunmukaan - veikkaisin että joulun päivinä on suurinpiirtein samanlainen sää. Tässä köökissä on ihmetelty +8°-sadesäätä..
p.p.s. maailman-parasta, omaa-isääni lainaten: "ei ole huonoja säitä, on vain huonot varusteet". Totta :)

Takaisin ruokajuttuihin!
Nyhtökoisoa.
***Herkkua. Aivan uskomatonta herkkua. Marinadin maku ratkaisee, eli muokkailujen mahdollisuudet ovat rajattomat!

1) Grilli kuumaksi! Munakoison pinta paahtumaan, puolelta ja toiselta ja kolmannelta..

***t.s. muutamaan kertaan käännellen.
***sähkögrilli...anteeksi. Kaasua tai hiiltä sen olla pitäisi. Nyt ei ollut vaihtoehtoa. :)
2) Rypistyneet möhkäleet hetkeksi jäähtymään..

3) ..Puoliksi ja manuaalisesti, sormilla nyhtäen kuoret syrjään.

***varovasti, ettei munakoisoa itseään lähde kuorten kyytiin. Kaikkea kuorta ei tartte saada pois! Pienistä hiiltyneen kuoren palasista saa upeaa maku-lisää!
4) Marinadi: oliiviöljyä, pimentoa, chiliä, oreganoa, nestesavua ja reeeeeilusti mustapippuria.

***hyvä, muttei paras.
***joku simppelimpi, suoraviivaisempi olisi parempi. Loraus vaaleaa olutta, mustapippuria, timjamia ja valkosipulia?
5) ..kuoreton munakoiso nyhtää melkein itse itsensä.. Sormilla siis suikaleiksi!
6) ..marinadin kautta uunipellille.
7) 200°-uuniin, noin puoleksi tunniksi. Pariin otteeseen voi haarukalla vähän nostella ja käännellä suikaleita!
..uuniaikaa toisinsanoen niin pitkään kun tahtoo. Liikaa ei voi käyttää, sillä munakoisot kyllä kestää kuivumista. Mitä pidempään, sitä kuivempaa ja sitkoisempaa nyhtökoisoa. Vähän vähemmän, mehevämpää ja pehmeämpää.

***waude.
***uusi ykkös-räätti on miunmaunmukaan löytynyt!
***Marinadi vaatii vielä vähän viilaamista, mutta lopputuloksen teksuuri ja munakoison maku itsessään vie kielen mennessään.
***Kehoitan kokeilemaan :)

Ei kommentteja: