perjantai 29. marraskuuta 2013

Italialeipä

..pikkaisen suolaista, pikkuista joulupurtavaa, eli pikkusuolaista pikkujoulupirtavaa.
Perus rullapötkö-hiivaleipä sai kyytiinsä kunnon tujauksen Italiaa. Näin lähti makumatka saapasmaahan kyllä todella näppärästi käyntiin.. :)
Nyt pikkujoulukauden "high seasonin" aikaan tällainen saattaisi sopia vaikka tarjoilupöytään saakka..
 1) Taikina kohoamaan: Durumjauhoa ja tekstuurin mielenkiinnon vuoksi vajaa-desi vehnälesettä. Rasva-aineeksi tietysti hyvää oliiviöljyä (kunnolla-reilusti). Reilusti merisuolaa. Tavallista valkoista sokeria ja kuivahiivaa. Nesteenä toimi 2dl vettä ja 0,5dl maitoa.
2) Nesteiden lämmitys..sokeri ja suolan liuotus..hiivat ja jauhot sekaan. Alustus ja kohoamaan..
3) Huolellinen kohotus, jonka aikana täytteitä voi haalia jo kasaan... Parmesaania, tomaattia, oliiveja, sipulia, basilikaa...
 4) Taikina levyksi, täytteet kyytiin. Loraus oliiviöljyä vielä viimeistelyyn...
 5) Rullalle, oliiviöljyllä voitelu. 200°-uuniin, 15-20min...
Suupaloiksi ja pöytään!

***Koitos jota "ei voi kuin varioida"
***hyvää näinkin, mutta... enemmän italiaa? aurinkokuivattua tomaattia, tuoretta valkosipulia, mozzarellaa, fontinaa, gorgonzolaa...
***enemmän jotain ihan muuta? makumaisemahan voi olla juuri mitä ikinä kokin mieleen juolahtaakaan..
***tekstuurilta tahtoisin enemmän: sisuksiin pähkinää, rapeaa kasvista, paistettua pekonia tms. "purtavaa" purtavaa.
***pötkö useammalle rullalle ennen uunitusta! Enemmän korvapuustiefektiä!!

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Lohiburgeri Aasiasta

..ja wasabidippi, simppelin onnistunutta Aasia-sipulisettiä ja pitkästä-aikaa riisipaperirullat "ranskalaisina"! Wuhuu!

Tuhtia kaukoidän tunnelmointia ei olekkaan toviin ollut. Nyt kunnolla, oikein lautasen täydeltä! Kaikenkaikkiaan muuten aivan nappi-makumaalima lohiburgerille!
 1) Suomalaista kirjolohifilettä.. viipaleiksi ja hakkelukseksi, niin pitkälle kuin veitsellä tohtii!

***kalan voisi toki myös nakata blenderiin tai myllyyn, mutta miunmaunmukaan silloin se menee liian "hammastahnaksi", vähän turhankin sileäksi. Tällätavalla, simppelisti veitsellä, jää tekstuuriin mukavasti vähän variaatiota!
***Onko kukaan muu kiinnittänyt huomiota kalatiskin lohi-kalojen hinnankehitykseen? Kaupoissa kaikenkaikkiaan on hinnat koko ajan ylämäessä, mutta nyt viimoisimmillaan oon vasta huomannut kalatiskin kammoisen kehityksen...hui.
2) Kalapalat kulhoon. Yksi kananmuna, loraus Srirachaa, nestesavua ja soijaa mausteiksi. Korppujauhon sijaan laitettiin pannullapaahdettuja seesaminsiemeniä..

***...jotka olisivat voineet vielä kipaista huhmareen/blenderin kautta, jotta olisivat olleet enemmän "jauhoisia"?

3) Kylmään marinoitumaan ja maustumaan, tasoittumaan ja tekeytymään hetkeksi...
 4) Sillävälin wasabidippi: soijajugurttia, tilkka majoneesia, musovadosokeria, suolaa ja hillitty nokare Wasabia.

***mielummin liian vähän kuin liikaa, alussa. Lisäillä voi jälkeenpäin.. :)

5) Burgerin sipulisetti oli simppeli: keltasipulia ja valkosipulia seesamiöljyyn kuullottumaan. Mustapippuria, soijaa ja SweetChiliä mausteiksi. Lopussa tilkkanen Sakea ja vettä. Hauduttelu ja tarjolle...

***tänne vielä vihreää kevätsipulia, niin oisi ollut täydellistä.. :)

6) Riisipaperirullailua kylkiäiseksi...
..piffienpaiston jälkeen burgeri kasaan ja herkuttelemaan!

***lohi ja wasabi. Muutenkin lohi ja aasiamaut kulkevat kyllä sopivasti yhdessä. Nam :)
***Riisipaperirullien toisena dippinä oli soija+riisiviinietikka+limen mehu, tuoretta inkivääriä, tuoretta chiliä ja valkosipulinkynnen palanen.
***rullien sisältä unohtui riisinuudelit, tuoreet mintunlehdet, julienne-porkkana ja murskattu saksanpähkinärouhe.. Jäävät siis seuraavaan kertaan!

maanantai 25. marraskuuta 2013

Bataattipaatti

..eli täytetty bataatinpuolikas.
Joulu. Hih. Onneksi täällä taas! :) Koitoksia, uusia tuulia, perinteikkäitä räättejä ja "samoja vanhoja uudella twistillä"...ties mitä pioneeri-henkisiä yrityksiä tänä jouluna kokeillaankaan.
Ideoita alkaa jo kirkastua.. visioita värittyä.
Kohta sopii aloittaa todellinen joulutunnelmointi!

Sitä ennen perus bulkkisapuskaa. Bataatintäydeltä.
1) Möhkäle puoliksi ja leikkuupinta alaspäin uuniritilälle.. 200° ja ≈45 min, riippuen bataatin koosta ja halutusta "höttöyden" asteesta.
***45min riitti pehmoisen lusikoitavaan lopputulokseen..

2) Puolikkaista lusikalla kovertaen "kulhot". Pehmeä bataatinsisus talteen joka murua myöten!!
***namnamnam...
 3) Pannu kuumenemaan. Oliiviöljyyn valkosipulinkynsi ja puolikas keltasipuli suikaleina kuullottumaan..
4) Kesäkurpitsa palasina mukaan. Chilihiutaleita, tilkka soijaa, ripaus jeeraa, oreganoa ja mustaapippuria mausteiksi..
5) Pannunkantimet kulhoon bataatin kanssa.
6) Fetaa kuutioina vielä.. tilkkanen oliiviöljyä, jotta kokonaisuus riittävän pehmeää..
7) Lusikalla "paatin" kyytiin, pinnalle tuoretta paprikakuutiota. Takaisin kuumaan uuniin, 225° tälläkertaa.
8) 5-10 min.. sitten syömään...
Salaatti mukaan ja kimppuun!
Bon Voyage

***...eteläisen amerikan kautta, meksikossa piipahtaen takaisin eteläiseen eurooppaan.
***Varsin "yksisuuntainen" reissu: pelkkää etelää. Hö. :)
***..hyvää ja helppoa. nam.
***täytteeseen tarttisi vielä ripauksen lisää tekstuuria: jokin juusto? pähkinää? rapeaa kasvista: (varsiselleriä, kurkkua, vesikastanjaa..)

torstai 21. marraskuuta 2013

Kukkakaali Jerky

!!!! :)
WwwWuhuu!

Aivan - ihan oikeasti aivan - loistava kasvis "finger food". Kenties ei nyt aivan täysin kilpailija lihaisalle beef jerkylle, mutta entiteetti itsessään: erilainen, eri makuinen, eri tekstuuri, sama tunnelma!

Naurettavan suoraviivaista tehdä ja laittaa tekeytymään, rahtusen rasittavaa odotella valmistumista..
Joskus vielä on tässäkin köökissä kuivuri..ah joskus, ehkä. Sellaisella tällaiset koitokset sujuisivat huomattavasti näppärämmin.. No. Sellaista odotellessa, ei auta kuin kokeilla muilla keinoilla!
 1) Kukkakaalin möhkäleestä ensin kookkaimmat kukinnot irti ja veitsellä "viipaleiksi".

***ideana on hieman kaventaa ja pienentää palasia. Kovin tyylikästä lopputulosta on turha odottaa: kukkakaali murtuu, repeilee, lohkeilee..


 2) Marinadi valmiiksi:
- mausteet: Tahinia nokare, Srirachaa loraus, mustapippuria muutama pyöräytys ja nestesavua teelusikallinen. Kasvislientä mukaan sen verran että soosi on a) riittävän juoksevaa ja b) määrältään riittävää..
 3) Marinadia kukintojen pintaan ja uuniritlälle..

***marinadia kannattaa laittaa mielummin liikaa kuin liian vähän. Uunin pohjalle sujautin leivinpaperin, jotta pohja pysyy puhtaampana..

4) Uuni 50°, kiertoilmalle. Luukku raolleen ja odottelemaan..
≈ 18h kuluttua ritilältä löytyi kutistuneita, hieman sitkoisen pehmeitä, aivan uskomattoman herkullisia kukkakaalinpalasia.
Kehotan harkitsemaan.. :)

***hihi.. Kukkakaalin "oma" maku kyllä hävisi täysin tiehensä. Ei se mikään voimakas ikinä olekkaan, mutta tässä sitä ei huomaa yhtään mitenkään. Jäljelle on jäänyt vain tekstuuri: sitkoisen pehmeää, purtavaa ja upeasti maku mukana!
***nestesavu on nousemassa ykköspallille maustekaapin kilpailussa.. :)

p.s. muutama päivä sitten tuli touhuttua päivitys silakkapihveihin.

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Punajuuripihvit (ja suomi-Sushi)

..kasvis fine dining-illallisen pääräättinä.
Muutamat idea-visiot menivät touhotessa pahasti sekaisin ja lopputuloksena oli.. no, olkoon "kehittämiskelpoinen kokeilu" - oikea termi.

Punajuuri-kasvispihvien reseptejä on tulvinut silmille vähän millon mistäkin.. Ne näyttävät aina niin poskettoman houkuttelevilta! Reseptien ainesosatkin ovat helposti saatavilla. Näitä kuitenkaan ei vielä ole tullut kokeiltua..
Kokemuksen puutteessa menin sotkemaan muutamia herkullisen tuntuisia visioita keskenään :S

***opetuksena kuitenkin: kasvispihvin lopullinen rakenne vaatii kasassa-pysymiseen mieluiten kananmunan. Raastettu peruna tai jonkinsortin jauhokin toimii, mutta kananmuna on ylivoimainen.
 1) Nyrkinkokoinen punajuuri raasteeksi (raastimen karkeammalla laidalla) ja siivilään. Kädellä painellen ja puristellen ylimääräinen neste syrjään..

***Neste kannattaa säästää, jos sille keksii lähiaikana käyttöä! Sen värjäysominaisuus on huikeaa! esim. pastataikinaan tilkkanen?
 2) Kelta-, puna- ja valkosipulia Culinesseen kuullottumaan.. Huhmareella muutama hasselpähkinä murskaksi, pieni kourallinen rusinoita ja mausteet: timjamia, oreganoa, Pimentoa ja chilihiutaleita. Kaikki samaan pannuun.
 3) Perään punajuuriraaste ja yksi pieni ylijäänyt keitetty pottu. Raastesekoitusta sopii hetki rauhassa pyöritellä ja sekoitella. Mausteille aikaa sekoittua ja koko kombolle aikaa kuivua..
 4) Pannulta kulhoon! Mukaan 1 kananmuna, ripaus suolaa ja mustapippuria..
 5) Kasat lusikoiden kuumalle pannulle, runsaaseen öljyyn!
6) Molemmin puolin kiva väri pintaan, 150°-uuniin leivinpaperille odottamaan tarjoilua ( ≈5min)

 ..piffien välissä on muutama Appenzeller-juuston viipale hämäämässä makuaistimusta.
Voilá! ..öö..

***tekstuuri oli äärimmäisen kohdallaan. Pinnasta rapea, sisältä mehevä. Ei lainkaan turhan kuiva, ei lainkaan lämpöisen-kosteaa juuresraastetta. Huippu!
***maku menikin sitten pahemmin puihin. Pimentoa? ei ei ei ei ei ei ei ei ei punajuuren kanssa. Ei. Joku kiero "mexico"-ajatus oli pahasti samaan aikaan päässä. Ei.
***hasselpähkinöitä? ei ei ei ei ei ei ei. Ei. Olisi ollut myös manteleita, saksanpähkinöitä, pinjansiemeniä tai vaikkapa parapähkinöitä. Valitsin väärin. Pahoittelut. Ensi kerralla korjaan mogan.
***...yhteenvetona parannusehdotuksia: yksinkertaisempi maustaminen. Runsas se voi olla mutta simppelimpi! Timjami+mustapippuri toimii varmasti. Aura on hyväksihavaittu punajuuren kanssa. Tomaatti toimii myös. Dijon- tms. sinappi voisi olla ok. Grilli-BBQ-tunnelmaa sietäisi ehkä kokeilla. Tilkasta punaviiniä ei varmasti olisi haittaa..
Räätin lisukkeena oli hifistelysalaatti: Aasiamarinoituihin kesäkurpitsasuikaleisiin käärittyä rehua. Marinadissa Sakea, soijaa, sitruunaruohoa, Srirachaa, inkivääriä ja muscovadoa.
Nämä toimivat... Kotimainen versio Sushista. :)

tiistai 19. marraskuuta 2013

Broccoli-Omenakeitto

..kasvis-fine dining illallisen alkupalana.
Sopisi varmasti ihan yksinäänkin räättinä.. Alkupalana oli kyllä ainakin huikean toimiva koitos!

Hienoinen sitruunan kirpeys, omenan pehmeä makeus ja broccolin maanläheinen nyanssi. Kokonaisuus tuntui ja maistui aivan loistavalta.. Juuri sopiva, ruokahalua herättelevä ensiaskel!
1) Pannuun oliiviöljyä reilu loraus. Levy täysille, kylmään öljyyn valkosipulinkynsi tekeytymään..
2) Öljy lämpiää ja tirisyttä valkosipulisilpun kauniin kullan ruskeaksi - tässä vaiheessa mukaan puolikas keltasipuli silputtuna ja yksi kiinteän ruokaisa omena peukunpään kokoisina paloina..
3) Kuullottelua kunnes kaikki pehmenneet..

***omenana tässä Jonagold. Toisena vaihtoehtona ehkä GrannySmith tms. kiinteämaltoinen yksilö.. Ei Royal Gaalaa tai Red Deliciousia tai muuta tällaista turhan makeaa ja rakenteeltaan liian pehmeää.
 4) Broccolin-nuput ja puolikas keitetty peruna vielä kattilaan.. Nesteeksi tilkkanen vettä ja kuivaa omenasiideriä..
 5) ..mauste-rintamalla palanen kasvisliemikuutiota, kuivattua timjamia ja noin puolet yhden pienehkön sitruunan kuoresta, kuorimaveitsellä suikaloituna.
 6) Rauhallista keittelyä ≈ 20min.
7) Sitruunankuoret nostetaan syrjään ja sauvasekoittemella tasaiseksi.. Loraus ruokakermaa sekaan..
..nopsa viimeinen lämmitys ja tarjolle.
Wau..

***todellinen kokemus. Hauska, jännä. Ennalta saattoi odottaa ehkä jotain, mutta lopputulos oli kyllä jotain aivan uutta. Hyvää. yksinkertaisesti herkullista.
***kyytipojaksi vielä palanen oiken kunnon juureen pyöritettyä, pehmeää sampylää, patonkia tai vuokaleipää.. Kokonaiselämys jäi tässä selvästi vaille tätä yhtä osa-aluetta. :)

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Teriyaki lohi- & kasvisvartaat

..toinen muistutus marinadiajan tärkeydestä.
Juuri kuten tofu aiemmassa koitoksessa, nyt lohi vei mukanaan aivan mahtavan onnistuneelle makumatkalle! Bon voyage!
Aasiaan!
1) Marinadi-mix: soijaa, Srirachaa, muscovadosokeria, sitruunaruohotahnaa, pieneksi paloiteltu valkosipulinkynsi, chilihiutaleita ja tilkka riisiviinietikkaa. Kaikki huolella sekaisin, muutamaksi minuutiksi pöydän kulmalle tekeytymään..
2) Lohifile sillävälin kuutioiksi..
3) ..ja palaset marinadiin.

***Sillointällöin käännellen, marinadiaikaa 2h.
***tämä riitti kerrassaan fantastisesti.. Pidempi marinadiaika, niin kalakuutiot alkaisivat jo "graavautumaan" soijan suolaisuudesta...
***En tiiä olisiko se sitten huono juttu..?
 4) Kasviksia kuutioiksi:
- sormenpaksuisia munakoisopiffejä: chili-oliiviöljyllä voideltuina pannulle ruskistumaan, jäähdytys. Neljään-osaan, vartaaseen..
- Ananasopalasia, pannulla pinta ruskeaksi ja vartaaseen
- keltaista ja punaista sipulia, lohkoina. Siivu kerrallaan vartaaseen..

5) Kyhäykset kuumaankuumaan (225°) uuniin, ylätasolle noin 10 min..

***ts. sen aikaa, kunnes lohi saa jännää väriä pintaan. EI liian kauaa, muuten lohikuutiot tippuvat  matkasta!
Tarjolle. Trevligt resa!

***teriyaki ja lohi. Kerrassaan kihelmöivä kumppanuus.
***...jossain reseptissä oli tähän maku-yhteyteen lisätty vielä appelsiinin mehua ja raastettua kuorta....mielenkiinoista. :)

perjantai 15. marraskuuta 2013

Falafel


.."sillattii helpost": Raaka-aineksia blenderiin ja sekaisin. Massa tarjoilumuotoon. Kypsennys. Tarjoilu.

Joka kohdassa voi kokki - omanmaunmukaan - tehdä tarvittavia jekkuja, mutta näin ainakin syntyy yksinkertaisimmillaan esimerkki ko. räätistä.


1) Mausteet ja valutetut kikherneet blenderiin. Mausteina chilihiutaleita,  reilu teelusikallinen tahinia, sitruunamehua, seesaminsiemeniä, ripaus timjamia ja oreganoa, reilusti jeeraa, suolaa, mustapippuria ja yksi valkosipulinkynsi.

2) Sekoitin surisemaan! Välillä täytyy oliiviöljyä valutella mukaan, jotta massasta saa tarpeeksi tasaisen.
3) Viimeisenä kyytiin vielä ruokalusikallinen Maizenaa..

4) Kostutetuilla käpälillä palleroiksi
5) Uuniin, 225° ≈ 15-20min. Kunnes pinta mukavasti alkaa vaihtamaan väriä tummemman keltaiseksi / kullanruskeaksi..

Tarjolle. Seuraan tsatsikia, salsaa, guacamolea, pitaleipiä, salaatteja...

***maustekombossa voi mennä myös yksinkertaisemman kautta: chiliä, tilkka soijaa ja jeeraa eli juustokuminaa. Valkosipuli ja tilkkanen sitruunamehua on "pakollisia" :)
***tahinia mukaan, niin päästään paremmalle matkalle kohti alkuperäseutuja..
***vähän "tuhdimpaa" tai "massiivisempaa" makua olisi toivottavissa... Soijaa, Srirachaa, Worchesteria, tuoretta timjamia ja normi keltasipulia..?
***kypsennys deep-fry saisi aikaan kunnon rapean pinnan.. "keveys" katoaa ehkä sitämyöten, mutta tulisipa aivan tautisen herkullista...nam..

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Weizen ja jouluolut

..olutkokeiluja vol.2. Huh, niin monta vielä edessä!
Tämän touhun oppimiseen menee vielä muutama koitos.. :)
***Weizen
***reseptejä ja kokemuksia hieman pidempään lueskeltuani selvisi, että tämän tekeminen uutteesta on usein koettu hankalaksi.
***hups, tosiaan. Ilmeisen hankalaa, köhöm..
***uskoisin kuitenkin että tekijästä-riippuvaiset-tekijät olivat syy vähän vähemmän upeaan lopputulokseen.

***noh, hyväähän tästä kyllä tuli. Vähemmän makeaa kuin aiempi amber lager, mutta kuitenkin liikaa. Simaisuutta ripaus ylimäärin..

***ensi keväänä/alkukesästä laitan seuraavan Weizenin muhimaan.
***tällöin: ale-hiiva ja 20-22°-astetta käymislämpötilana? ..ei tuhatta-ja-yhtä eri humalaa, vain Columbusta. Panimosokeria ja hunajaa? Sitruunankuorta?

***Jouluolut on tällähetkellä porisemassa..
***Tummaa ja vaaleaa uutetta ja 250g suklaamallasta. Humalana Tettnanger 60g, keittoaikaa n.40g - 1h, 20g - 15 min..
***fariinisokeria, tuoretta inkivääriä ja kanelitankoa. Neilikka unohtui.
***Hiivaa kerrankin kunnolla. 4 pss taisi mennä. Startteri tehty ja alku ainakin näyttää lupaavalta...
***1.055

..Joulumausteita oli tarkoitus laittaa rohkeammin. Muutama appelsiininkuorenpalanen, neilikkaa, ehkä rusinaa, kahvia, taatelia... Touhottaessa osa unohtui, mutta alkukeitoksen tuoksu ainakin antaa odottaa upeaa, talvisen lämpöistä ja jouluntunnelmaista Stout-tyylistä juomaa.
Pullotus ylihuomenna, valmista juuri joulun alla...nam - toivottavasti.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Satay tofu

..vihdoin, vihdoin sain makua tarttumaan tähän itsessään mitättömän makuiseen raaka-aineeseen.

***vaikuttavin "uusi"-juttu oli ehkä tofun kuivaus talouspaperilla..?
***..ja tietty tarpeeksi pitkä marinoitumisaika!!!

 1) Tofu. Paloiksi, leikkuulaudalle ja talouspaperilla, huolellisesti mutta lempeästi painellen ylimäärä-neste pois
2) Marinadi: soijaa, maapähkinävoita, riisiviinietikkaa, raastettua tuoretta inkivääriä, chilihiutaleita, muscovadosokeria ja valkosipulijauhetta
3) Kuutiot marinoitumaan.

***välillä kääntelyä, muuten vain aikaa, aikaa ja aikaa. Tässä vierähti 3h, pitempäänkin olisi taatusti voinut odotella, mutta makumakumakumakumaku saatiin jo tällä!
4) Juuri ennen paistamista, ripotellen pintaan (jokapuolelle) korppujauhoja
5) Pinta ruskeaksi ja leivinpaperille, 150°-uuniin kuivumaan vielä ennen tarjoilua..

..kylkeen Aasia-tyylisesti maustettua julienne-kasvissekoitusta. Puikot kouraan ja kimppuun!

***nam. vihdoin! WAU!
***naturell-tofuun makua! MAKUA!!!
***kuivaus -> marinadi imeytyy "syvemmälle"
***aika -> marinadi imeytyy syvemmälle
***marinadin maku -> syypää koko herkkuun :). Satay = soija, inkivääri, chili, maapähkinä. Can't go wrong.

lauantai 9. marraskuuta 2013

Oaxacan Mole

..eli makumatka Meksikon uumeniin. Matka joka taatusti jäi muistoihin.. :)
Wau.
Mole, eli meksikolainen soosi, jossa ehkä merkittävimpänä yksittäisenä tekijänä on tumma suklaa. Se, mitä soosiin lykkää, on kaiketie kokista kiinni.
Tässä linssejä ja mustia papuja, tuloksena vege-Oaxacan mole.

Huh. Tällaisen koitoksen jälkimainingeissa ei todellakaan ole mikään ihme että perus-suomi-pöperö on aika melko hintelän makuista (t.s. jos "maku" voisi olla numero 0-100: Suomi-ruoassa se on usein 1 tai 1,5 kun monissa muissa kulttuureissa mennään 100:n paremmalle puolelle [Intia, italia, meksiko, afrikka...])..
Mole-soosiin meni maustamiseen-tarkoitettuja raaka-aineita n. puolet lopputuotoksen painosta.. :)
 1) Alkuun pieni blenderi esille ja mausteet riviin, järjestykseen.
Blenderiin: suolapähkinöitä, seesaminsiemeniä, mantelijauhoa ja rusinoita.
Pöydällä: iso ruskeanpunainen chili, pikkuinen banaani ja valkosipulinkynsi. Kuivissa mausteissa pimento, neilikka, maustepippuri, oregano, timjami ja kaneli. Suolaa ja mustapippuria myllyistä..
 2) Blenderin osaset sekaisin ja kuivat mausteet kyytiin.. Myös puolet jätti-chilistä tässä vaiheessa mukaan..
 3) Banaani lohkoiksi -> blenderiin -> kuiva-osa sekaan. Tämä kaikki sekoittuu suht yhtenäiseksi massaksi..
 4) Pannu lämpiämään. Kylmään rypsiöljyyn loput chilistä ja punasipulisilppua kuullottumaan.. Suolaa ja pippuria pintaan, kunhan pehmenivät..
 5) Maustetahna blenderistä pannulle. Paistamista / kuivattelua / paahtamista - miksi tätä työvaihetta nyt kutsuukaan - koko ajan sekoittaen! n.5 min..
 6) Muutama desi kasvislientä nesteeksi ja oikein oikein tummaa suklaata sekaan sulamaan..
7) Levyä hiljemmalle ja hissunkissuun hauduttelua ≈ 15min..
 8) Linssit porisivat hieman "al denteiksi" merisuolatussa vedessä, mustapavut suoraan purkista - kastikkeen kyytiin..
Nopsahkon loppulämmittelyn jälkeen tarjolle. Guacamole on pakollinen. :)

***wau. Helppo hymyillä!
***en olisi ensialkuun uskonut että tällainen onnistuu ihan näin osuvasti.. Kertaalleen on valmis-Mole-kastikepurkki päässyt kokeiluun, muuten tällainen räätti on houkutellut vain blogien sivuilla..
***tuoksu: valtasi rapusta muutamat edeltävät ja varmasti kaikki yläpuoliset kerrokset. Mielenkiintoisen houkutteleva, erilainen kokonaisuus..
***maku: ..on se miksi tätä kannattaa edes kokeilla. Vaikea kuvailla, kun ei mitään lähellekkään samanlaista ole koskaan lautaselle sattunut. Tekstuurissa jännästi kaikkea: purtavaa siementä, napakkuutta linsseistä, pehmeitä papuja ja samettisuus itse kastikkeesta..
***Papujen-linssien tilalla vaikka mitä: keitettyjä bataattilohkoja? ..paistettuja kananpaloja? ..punaista lihaa?
***ehkä jokin valkoinen kala kestäisi kantaa näin väkevän soosin. En kyllä koittaisi..