sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Punajuurilaatikko

..mulle henk.koht. paremminkin "Kirkkonummen herkkuvuoka", mutta punajuurilaatikko on otsikkona osuvampi.

Toimii pääruokana itsenään - salaatin ja hyvän ruisleivän seurassa - aivan moitteetta, mutta lisukkeena kenties vielä paremmin - jonkun kalaruoan kylkiäiseä.
***chili-savulohta, miunmaunmukaan!!! :)
1) Osaset valmiiksi! Punasipulia kuutioina, smetanaa, aurajuustoa ja ananasmurskaa (mehut pois puristeltuinna). Punajuuret oli tässä valmiita purkki-suikaleita, mutta..

***tasaisempaa tekstuuria ja makua saa raastamalla itse kokonaiset purkkipunajuuret!
***kaipa nuo voisi myös ostaa kaupasta tuoreeltaan, keittää itse ja raastaa, mutta siinä menettää etikan "makutekijän"
***purkkisuikaleilla lopputoloksen suutuntuma oli aika hauska: purtavampi ja osaset enemmän erillään, kuin itse raastetussa. Miunmaunmukaan on itseraastettu kuitenkin ykkössijalla!
2) Maku sekoittumaan: smetanan sekaan Aura-kimpale muruksi.

***tässä aika potentiaalinen maku-muokkausmahdollisuus!
***Auran ja punajuuren liittoa vaan on vaikea enää parantaa..
3) Sipulikuutiot ensin kuullottumaan, pippuria pintaan. Punajuuret sekaan ja mausteeksi valkoista ja vihreää pippuria ja ripaus suolaa

4) Kasaamisen aika! Rypsiöljyllä voideltuun uunivuokaan: ensin punajuurisuikaletta pohjalle, päälle ananasmurskaa ja kerros maku-smetanaa. Toinen kerros punajuurisuikaleita ja pinnalle loput smetanat
5) 175° uuniin, ≈45 min ja vielä pinnan ruskistuttua, foliolla peitettynä ≈10 min
..Valmista!

***punajuuri ja Aura. Kukaan tuskin tietää, miksi nämä maut toimivat niin maagisen hyvin yhdessä. Nam.
***yksinkertaisimmillaan parasta.
***ananasmurskasta ja -mehusta se pieni raikkaus ja makeus kokonaisuuteen. Tässä varmaan toimisi myös moni muukin osanen: omenamehua ja omenaraastetta? ..ehkä purkkipersikkaa tai päärynää?
***tuhdimpi ja täyteläisempi lopputulos voisi vaatia jonkun raastetun gouda-tyylisen, pehmeän kermajuuston vielä sekaan..?

lauantai 29. kesäkuuta 2013

Uunitetut perunatikut

..helpommin tunnettu termillä: ranskanperunat.
:) mutta nämäpä oli jotain kovin muuta kuin mitä kaupan pakaste-altaan tikkupotut.

Yksinkertaista kokkailua:
1) Pottu viipaleiksi ja puikuloiksi. Kanttipalat voi laittaa parempaan talteen saman tien.. :)
2) Kulhoon loraus rypsiöljyä ja mukaan maku: tässä mustaapippuria, cayennea ja suolaa.
3) Tikut kulhoon. Muutama pyöräytys, jotta makuöljy kattaa kaikki kipaleet.
4) Simppeliin riviin leivinpaperille. Uuni 225°-asteeseen, leivinpaperi ritilänpäälle ja uuniin. ≈45-50 min
***pinta ruskistuu ja kupruilee. Valmista on, kun kipaleet kunnolla kuivuneet!
***upeeta: naurettavan helppo tehdä. Helppo muokkailla. Tekstuuriltaan mielettömiä: pinnalta rapeaa, sisältä pehmeää. Makuamakuamakuamakua..
***rosmariini-mustapippuri? pimento/chili-jeera? timjami-worchester? curry-sinappi?

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Twice-baked bataatit

..eli kahteen otteeseen uunitetut jättimöhkäleet.
Makumaailmaltaan aivan optimi lisuke grillattaville pää-osasille. Oli sitten kasvista, kanaa, kalkkunaa, kalaa taikka vaikka katajanmarjoja pääruokana, tämä on napakymppilisuke!

Tässä köökissä tälläkertaa tämä tosin oli pääruokana itsessään. namnamnamnamna.
Mikään "pikaruoka"vaihtoehto tällainen side-dish ei oikeastaan ole, mutta tekovaiheiltaan suht simppeli. Uuniin ja unohda!
 1) Bataatti semmoisenaan. Mullat pois pinnasta, leivinpaperille, ritilälle ja 200°-uuniin reiluksi tunniksi

***ainakin 1h 30min!!! pikkasen jäi sisus vielä kiinteäksi..
 2) Rauhallinen jäähdytys, kipale puoliksi ja lusikalla kovertaen..

***veitsi on hyvänä apuna, jos sisus on jäänyt vähän jäykäksi. Ristiviiltoja ≈ sentin syvyyteen, niin johan lähtee!
***muutama reilu lusikallinen sisusta kannattaa jättää täytettä varten! Makua, makua, makua..
***Bataatin kuori on kumman tiukka: uunituksen jälkeen se muistuttaa jäykkää sukkaa pehmoisen sisuksen ympärillä. :) Helpottaa sekä kovertamista, että kasassa pysymistä!
 3) Täyte pannun kautta kyytiin! Kanttarelleja, kelta- ja punasipulia kuullotettuna, bataatin-sisusta survottuna, pieni pätkä tuoretta chiliä, kasa gouda-raastetta ja kevätsipulisilppua.

***muuna mausteena toimisi vaikkapa: BBQ? = worchester, mustapippuri, valkosipuli, timjami ja cola. Mexico? = jeeraa, oreganoa ja chilipapuja.
4) Täytteen päälle vielä muutama hyppysellinen juustoraastetta ja takaisin uuniin! n. 20min vielä!

..ja pöytään!

***Ensimmäinen uunitus jättää upeasti aikaa touhottaa kaikki muut tarjoilun osaset valmiiksi!
***Toinen uunitus sopii vaikkapa kattamiselle, asetteluille, ruokailijoiden paikalle-kutsumiselle tai tiskaamiselle.
***suoraan uunista grilliherkkujen seuraan.... nam.

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Lohiceviche

..eli maulla-graavattua normi lohta.
Ylimääräistä suolaa - ei lainkaan. Kypsyttävänä tekijänä pelkästään maku. :)
1) Limen mehu, punasipulia, tuoretta chiliä silppuna. Lohifilé pikkurillin-pään kokoisina kipaleina ja ≈ puolet tuollaisesta ravunpyrstö-purkista. Kaikki sekaisin ja yhteen kulhoon.
 2) Maustamaan vielä tuoretta korianteria, lähes kourallinen
Ruokailijoista riippuen kypsyttämisaika voi vaihdella: sushi-mpaa, elikkä kevyemmin graavikypsyttettyä kalaa = n.10 min. Läpikotaisemmin työstettyä = n.30 min.
Makujenmukaan. :)

***nam. Aivan nam.
***kala voi toki vaihdella: kirjolohi, kuha, siika, ahven.. mitä vain sattuu tarttumaan koukkuun!
***..mausteena vielä yksi murskattu valkosipulinkynsi ja pyöräytys mustaapippuria?
***pidempi kypsytysaika myös pehmentää punasipulia enemmän -> lopputulema on kokonaisuudessaan pehmoisempaa.
***HUOM!! aiemmin olen väittänyt että jos laittaa hyvän-makuista jonkin toisen hyvän-makuisen kanssa, ei voi saada kuin hyvän makuista. Tähän korjaus. Aivan upea hemlagad-saaristolaislimppu ei viihtynyt cevichen seurassa..

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Mansikkamustikka-raakakakku

..nam.
Pitkästä-aikaa taas jotain aivan uutta. Raakakakuista on silloin-tällöin-milloin-missäkin kuullut puhuttavan tai nähnyt jonkin reseptin, mutta oon aina jostain ihmeen syystä sivuuttanut ne kaikki. Nyt onneksi rohkaistuttiin tässäkin köökissä koittamaan! KYLLÄ kannatti! nam.

Raaka-kakku, eli käytännössä "leivos" ,jota ei missään vaiheessa eikä mitään osaa, lämmitetä. Himo-vege-hifistelijä ja ylilyövä-hippiheikki saattaisi jättää käyttämättä montaa maustetta, liivatetta, täyte-vaihtoehtoa ynnä muuta juuri tämän "lämmitys"- tai "esikäsittely"-kiellon takia, mutta minä en jaksaisi olla niin tiukka.
*** sillälaillahan monen monta makuvaihtoehtoa listautuu suoraan mahdottomiksi..
 1) Pohjan "taikina": taateleita, saksapähkinöitä, kanelia, suolaa ja hunajaa.

***kosteaa, pehmeää, tahmeaa, kuivaa ja maustetta. Siinä ideologisesti osaset! :)
***hifistelyä oman maun mukaan: pähkinä - manteli, hassel, maa, para, macadamia..mikävaan. Pehmeä - luumu, aprikoosi, viikuna, mikä-vaan-kuivattu hedelmä. Mauste - huh..en edes alota.
 2) Kaikki osaset blenderin kautta kulhoon.

***hunajaa ja kuivaa-osaa voi tässä kohtaa säädellä. Tarttis saada tarpeeksi, mutta ei liian, kuivaa.
***täyte kuitenkin kostuttaa pohjaa vielä hieman!

 3) "Taikina" lusikalla tai manuaalisesti vuoan pohjalle ja kylmään odottamaan.. ≈ 1h jääkaappi-aikaa kannattaa jättää!


 4) Täytteiden vuoro! Pohjalle vanilijasokerilla maustettua turkkijuggea nokare. Sekaan suuri kourallinen mustikoita ja päälle mansikanviipaleita!
Valmista! Hetki kärsivällisyyttä vielä, jotta kakku ehtii tasaantua ja maut levittyä.
Palasiksi ja pöytään!

***namNAM. Aivan aivan suorastaan aivan todella hyvää. Tavallaan rapeaa, purtavaa, sitkeää, pehmeää. Makua, väriä, näköä, tekstuuria...
***Kaikkea mitä jälkkäri-hifistelyiltä voikaan toivoa.
***Ja tämä oli ensivaste. tästä lähtee seuraavat kokeilu-episodit liikkeelle!!

sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Kikhernekeksit

..eli "hummusta" alustana muille aineksille.
Tälläkertaa kylkiäisenä oli juustoja ja kokeiluluontoisia levitteitä. Keksit itsessään oli aikalailla ilmeettömiä: perus runko, josta tuonnempana (TAATUSTI!! :) kehitellä jotain jännempää.
Simppeliä ja suoraviivaista kokkailua!
1) Kaikki ainekset kulhoon: purkillinen valutettuja kikherneitä, suolaa, valkosipulijauhetta, oreganoa, loraus oliiviöljyä ja desi grahamjauhoa
2) Vatkain surisemaan..
 3)..ja kokonaisuus tasaiseksi massaksi!

***lopputulos on täysin kiinni kokin kärsivällisyydestä: Veivailua voi tehdä vain hetkenaikaa, jolloin sekaan jää runsaammin suurempia kikherneenpaljoa -> lopputulema murenevaisempi, eikä tekstuuriltaan niinkään tasaista. Veivailua voi myös tehdä rauhassa, naatiskellen, jolloin kekseistä tulee yhtenäisempiä..
4) Leivinpaperin "voitelu" tilkalla oliiviöljyä ja keksimassa kyytiin. Lusikalla/käpälällä tasaiseksi!

***paksuus on myös kokista-kiinni: mitä paksumpaa, sitä pidempi uunitus ja todennäköisesti pehmeämpiä keksejä. Mitä ohuempi, sitä nopeammin valmista ja rapeampaa!
5) 175°-uunissa, ensin vartin verran kiertoilmalla ja sitten ≈ 10 min pelkästään lämmön kanssa

..Paloitella kannattaa, heti kun ottaa pellin uunista! Silloin vielä tekstuuriltaan jotenkuten pehmoisia! Jäähdyttelyn jälkeen valmiina syötäviksi! :)

***nimenomaan "runko"-resepti tuleville, toivottavasti entistä paremmille, kokeiluille.
***Hyviä nämäkin. Hieman liikaa kikherneen "hernekeittomaisuutta" lopullisesti maussa. Olisiko jälleen jäänyt maustaminen alakanttiin...
***Muutenkin maku-komboista: näistähän tosiaan olisi helposti pyöritettävissä "hummus-keksejä" - mausteisiin tilkka vielä sitruunamehua ja nokare tahinia.
***pimento, cayenne, chili, chipotle, tabasco..tms. mielenkiintoinen "potku" voisi tuoda väriä vielä lisää.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Italialainen uunilohi - Luigi:n Lohiloota

..Saapasmaan makua joka kohdassa.

Höh.
On lähes luotaantyöntävän helppoa tunnelmoida ruoka-annoksiin Italiaa. Oliivia, valkosipulia, basilikaa, tomaattia, parmesaania, pinjansiemeniä.. Jokainen näistä raaka-aineista huutaa Luigi-landian puolesta ja kaiken kukkuraksi maku niistä vielä leviää ja tarttuu uskomattoman tehokkaasti/tasaisesti koko annokseen.
Höh. :) ..aivan mielettömän hyvää. Helposti ja melko lailla vaivattomasti, eikö?
1) Uunivuoan pohjalle loraus hyvää oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pyöräytys mustaapippuria.
2) Sipulit pilkottuna mukaan: keltaista, valkoista, punaista ja keväistä
 3) Italia mukaan annokseen: kourallinen pilkottuja mustia oliiveja, muutama kirsikkatomaatti, loraus tomaattikastiketta (tomaattipuré:ta, ketsuppia, chilisoossia...mitä nyt löytyykään) ja monen monituista tuoretta basilikanlehteä silppuna..
4) Kaikki sekaisin, tasaisesti
5) Lohifilé sillävälin suikaleiksi. Pintaan sitruunamehua, oliiviöljyä, pippuria ja ripaus suolaa
6) Uuni-aika! Ensin kasvikset, folion alla @ 200° n. 10 min. Sitten vasta lohifileet päälle. Makuna mukaan vielä raastettua parmesaania ja pieni koura murskattua pinjansiementä.. Uunin lämpö 175° ja vielä vartti oottelua..
Ecco fatto! Tutti a tavola! É venuto un piatto meraviglioso: profumo eccezionale, gusto magnifico.

Kylkeen vielä viipale kunnon tsäppädää (= ciabatta-leipää) niin tämä olisi aivan keskellä napakymppiä!

***uunitus-järjestys on kaikki kaikessa: jos kalan laittaa heti -> kasvikset jää "al dente" ja kala kuivuu. Ei hyvä :)
***Italia on yksinkertainen. "Suomea" voisi koittaa tuoda annokseen vaikkapa nokkosilla? ..perunalla? ..porkkanaa? ..retiisiä? ..persiljaa?
***ehdottomasti rypsiöljy! Pinjansiementen tilalle ehkä murskattua ruisleipää/näkkäriä..

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Dippisuikaleet kanasta ("kananugetit")

..hankalasti otsikoitava räätti-idea.
Juu, tavallaan kananugetteja mutta ihan tietoisesti ilman useaa niille-ominaista-ominaisuutta.

Nämä eivät olleet rapeita - mielummin mmmakuisia ja pehmeitä
Nämä eivät olleet leivitetty - vain ja ainoastaan päällystetty maustetulla leivänmurulla
Ei uppopaistoa - vaan uunissa.
1) Leivänmurut lautaselle, mausteiden kera: pimentoa, cayennea, jauhettua korianterinsiementä ja parmesaania
2) Kanafileet suikaleiksi, talouspaperilla kuivaksi ja kierittely murusessa..
3) Uunipellille, riittävän väljästi ja uuniin ≈ 225°. Ensin n.5 min ylä- ja alalämmöllä, sitten 5 min kiertoilmalla ja lopuksi vielä ≈ 5 min grillivastuksen alla.. Läpikypsää, kuivunutta mutta mehevän pehmeää ja rapsakan purtavaa pinnasta..
..kastikkeen/-kastikkeiden ja muiden dippailtavien kanssa tarjolle.
Nam.

***cayenne-pimento-korianterinsiemen: aivan upea mexico-eteläamerikka-tyylinen makukombo!!
***samassa dippailussa oli eräs ehta epäonnistuma: Pellava-päällystetyt mozzarellatikut.
 ***klöntti-mozzarella lohkoiksi, pyörittely jauhossa -> kananmunassa -> pellava+leivänmuru-seoksessa. Kuumaan uuniin ja tarjolle.
***tämä olikin melko tietoisen rohkea kokeilu. Ja juu, ehkä kannatti. :)
***eipä tarvitse kokeilla uusiksi: makuyhdistelmä ei toiminut. Tekstuuri ei toiminut.

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Bataattilohkot

..grilliin. Ei pannulle, ei uuniin. Grilliin.
Lautaselle kaiken muun bbq-ylilyönnin lisänä, vielä lisää kesän väriä, makua, tuoksua ja ennenkaikkea grillitunnelmaa!!

Perinteisten lohkoperunoiden, tms, potaattiluomusten kilpailijana: miunmaunmukaan bataatti pesee potaatin ihan mennen-tullen. Jotenkin vain sen hintsu makeus ja upea tekstuuri vaan sopii osuvammin.
 1) Par-boiled: bataatti pesulle! kunnon jynssäys, ylimääräiset mullat ja vapaamatkustajat pois kyydistä! Möhkäle lohkoiksi. Joko kattilaan JO kiehuvaan, suolattuun veteen tai lämmön-kestävään kulhoon ja vedenkeittimellä kiehuvaa vettä.
2) Kansi päälle ja ≈ 5min odottelua..

***pakko ei ole, mutta tällä saa sen "jännän" siihen suutuntumaan. Pehmeänrapea pinta, joka imee itseensä marinadia paremmin + pehmoinen sisus!
 3) Sillävälin marinadi: loraus rypsiöljyä, suolaa ja pippuria, timjamia ja juoksevaa hunajaa!! Muutama lusikallinen keitinvettä juoksettamaan..

***cayennepippuria tai pimentoa lisäksi jos löytyy!! nam.
4) Lohkoista huolella vesi pois. Hetki aikaa höyrylle haihtua ja lohkoille jäähtymiseen.
5) Marinadi kulhoon/kattilaan. Ravistelua, sekoittelua, sotkemista: tyyli vapaa, kunhan marinadi leviää tasaisesti joka kipaleen joka nurkkaan!
6) Grilli kuumaksi. Parilalle, muutama minuutti per leikattu-sivu. Sen verran että sopivasti tummuu..
7) Viileämpään osaan grilliä (etureunaan, yläritilälle, sivuun... riippuu grillistä) odottamaan muiden osasten valmistusta!

***Helppo, vaivaton ja voi, vain niin upean hyvää.
***virittelyjä, vaihtoehtoja? ..öö. Hunaja-timjami-cayenne on kolmio joka yksinkertaisesti on näissä parasta!
***..ehkä makea-osa voisi olla vaahterasiirappia (enemmän "Jenkki")? ..Worchester/liquid smoke? ..rosmariini-mustapippuri?

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Ameriikkasalaatti

..eli sinihomejuustoa, pekonia ja avokadoa. Niin juu, ja muitakin kasviksia.
 ..jotain anti-amerikkalaista sentään: ei jäävuorisalaattia.

***ois se kyllä ollut parasta, mutta kun ei sattunut löytymään..höh.

1) Lehtisalaattia, tuoretta pinaattia, punasipulia, avokadoa, kurkkua, paprikaa, tomaattia. Vinopino pekonia ja jättimöhkäle sinihomejuustoa
2) Kaikki paitsi sinihomejuusto - palasina salaattikulhoon!
***Aura toimisi tällaisessa ehdottomasti parhaiten: siinä olisi maku, mutta myös murenevaisuus!
***Tässä sinihomejuustona muistaakseni Castello: se on niin hurjan pehmoista, että oli vaikeaa murustaa kasvisten sekaan!

3) Sinihomejuusto kastikkeena siis! Tilkka kuumaa maitoa, loraus oliiviöljyä, pyöräytys pippuria, tilkka valkoviinietikkaa ja tuo möhkäle sinohomejuustoa. Tasaisesti sekoitellen..
..ja salaattikeon huipulle!!
Haarukka kylkeen ja hyvällä omallatunnolla popsimaan "kevyesti ja terveellisesti" salaatia!
nam. :)

***..üüber-hyvää. Salaatiksi vielä klassisen-tylsää jäävuoritavaraa ja juustoksi Auraa, niin napakymppi.
***Ei muuta twistiä. Ameriikkasalaatti on tämä.

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

BBQ-kastike

..kylmänä tai lämpimänä, juoksevana tai paksumpana. Miten vain kellekkin ja koskakin sopii, mutta maku: se on tämän tekeleen ytimessä.

Perfect-BBQ makumatka on melko simppelisti toteutettavissa (perustana on kombo sipulia, Worchesteria, soijaa, cola-juomaa, sinappia, chiliä ja ketsuppia). Reissun yksityiskohdat: maisemat, mutkat, pysähdykset, show-stopper:it jne. ovat sitten joka keittiön omista mieltymyksistä kiinni.

***määrät ja suhteet
***nyanssit: lisää chilin tulisuutta? ..tabascoa? ..chipotle? ..enemmän savuisuutta? ..sipulien kuullotus pekoninpaistorasvassa? ..liquid-smoke:a muutama tippa?
***konsistenssi: litku-kastike, marinadi, dippi, tahna, levite..

Nyt jotakiuinkin tällälailla..
 1) Culinessessa kuullotettua keltaista sipulia.. suolaa ja pippuria pikkasen mausteeksi
 2) Maku-osio mukaan: cola, Worchester, mustapippuri, soija, sinappi ja chilijauhe
 3) Kasaan keittelyä kunnes konsistenssi kiinteytyy!
 4) Loppumetreillä vielä vikkelä sekoitus luonnonjuggeen. Ripaus suolaa lisäksi

***dippi-tyylinen kun tästä tahdottiin.. :)
Valmista!
Kylmänä kermaviili/luonnonjugge-pohjaisena soosina tätä on varsin loputtoman helppo nauttia joka-ikisen grillin antimen kera. Kasvikset, lihat, makkarat, kalat, kanat... kaikki kelpuuttavat tämän kylkiäisenään!

***punaisen lihan marinadina makukombo ois myös varmaankin napakymppi
***luonnonjuggen sijaan täydellisemmin olisi ehkä tekstuurin-kannalta toiminut kermaviili
***sopisiko makukomboon vielä nokare majoneesia?
***liquid-smoke.. Tätä cowboy-kultaa on pakko päästä joskus kokeilemaan!!!