perjantai 13. joulukuuta 2013

Hernerouheburgeri

..tai -kroketit, pienet -piffit, -pullat, -pallot, miten vain.
Proteiinipitoista kasvisruokaa. Sen kehittely ja vaihtoehtojen kartoittaminen osoittautuukin jännemmäksi kuin luulin. Juu, onhan noita raaka-ainevaihtoehtoja useita (linssit, pavut, siemenet, pähkinät, soijarouhe..jne.), mutta niistä maagisen mielenkiintoisella tavalla jonkin uuden kokkaaminen onkin sitten monimutkaisempaa.. :)

hernerouhekroketit menevät aika "klassiseen ja ennalta-arvattavaan" kategoriaan, mutta ensimmäistä kertaa tässä köökissä kuitenkin.. :)

 1) Puolisentoista desiä rouhetta, reilut kolme dl vettä. (1:2 - yhden suhteessa kahteen, tai hieman enemmän). Veteen ripaus merisuolaa, liesi kuumaksi ja vesi kiehumaan. Pannu pois liedeltä, hernerouhe kyytiin, kansi päälle ja ≈15 min turvottelua..

***hernerouhe kyllä imee itseensä kaiken veden, vaikka alussa saattaakin vaikuttaa että nestettä olisi liikaa.
***tässä tämä jäi hieman al dente.. Viitisen minuuttia lisää turvotteluaikaa?
 2) Odotellessa toiselle levylle quinoaa kiehumaan. Kasvisliemikuution-palasella maustettuun veteen..
3) Sitten itse burgerin ainekset kaikki samaan kulhoon! Quinoa, rouhe, kananmuna, ripaus chiliä, grillimaustetta, timjamia, valkosipulijauhetta, sinappia ja Srirachaa.

***maustekombo lähti hieman "lapasesta". Jokin yksinkertaisempi, selkeämpi ja tarkempi fokus olisi ollut maukkaampi.. Empä vain oikein keksinyt miten tätä raaka-ainetta voisi maustaa. Nyt opin :) - ei ainakaan näin :)
***Hernerouheen maku on juuri sitä mitä saattaa odottaakkin, herneen makuista. Maustamisessa sopii pitää mielessä siis, mikä mahdollisesti sopisi ja tukisi tätä lähtökohtaa.
 4) Massa lusikalla sekaisin. Korppujauhoja ripotellen perään kunnes haluttu kiinteys / kuivuus on saavutettu!
5) ≈ 15 min massalle aikaa maustua ja levätä..
6) Sitten lusikalla rypsiöljytylle pannulle. Paisto molemmin puolin ja tarjolle!

***sama mikä muissakin vegeplätyissä: muotoilun voi - ah, onneksi - tehdä vasta kun halutun kokoinen kasa on paistumassa!
***rauhallinen ja RIITTÄVÄN PITKÄ paistoaika, molemmin puolin!!
 ..double cheese hernerouheburgeri.
Pohjalla purjo-punasipuli-setti, maustettu lorauksella Srirachaa, soijaa ja sinappia.

Loput massasta jäivät pienemmiksi, enemmän kroketeiksi kuin pihveiksi. :)

***tekstuuri: hauska. Hieman purtavaksi jäänyt rouhe toi kivaa nyanssia lopullisiin kipaleisiin. Hernerouhe imee koko ajan ympäriltään lisää nestettä itseensä, joten piffimassa "kuivuu" tekeytyessään.. Tämä huomiona, jos tahtoo "mehukkaampaa" lopputulosta. Nämä jäivät vähän kuivahkoiksi..
***maku: hankala. Herne ja mikä? ... mikä sopii herneen kanssa parhaiten? Tämä köökki on vielä liian amatööri sekoittelemaan herneen kanssa osuvimman maustekombon.
***seuraavaa tulemista odotellessa..

Ei kommentteja: