tiistai 23. heinäkuuta 2013

Amber Lager, osa 1.

..kotiolut. Ensivaste, versio 1.0.1.
Tästä toivottavasti ennen pitkää jalostuu tanakka brawuuri. Haluttu, toivottu ja odotettu herkku jota eivät tämän kielen adjektiivit pysty oikealla painolla kuvaamaan.

:) noh. Näin ehkä joskus. Jahka resepti on saatu viimeisimmilleen viilailtua. Näin nyt ensi alkuun..
1) Välineet saapuneet koti-köökkiin! WWWWWUHUU! ..kaikki jännä voi alkaa..
***Humaloimatonta medium-uutetta, 2 x 1,5kg
***Panimosokeria
***Lager-hiivaa, 1pss = 11,5g. Tämä näköjään tarpeeksi 20-30l satsiin.
***Saaz-humalaa, 60g
 2) Puhtaus on puoli ruok.. juomaa. Välineet pesulle!
 3) reilu 3l vettä porisemaan...
 4) Mallasuutepurkit sillävälin kuumaan veteen likoamaan..
***k.o. tavara on aika sitkeää, siirappi-sorttista. Tämä notkistaa sitä edes hieman -> helpottaa käsittelyä.
 5) Kattilan kiehuessa katse kelloon.
***Ensimmäisen minuutin kohdalla 20g humalaa joukkoon.
***20min kohdalla 20g humalaa joukkoon
***30min kohdalla 10g
***..ja viimiset 5min loput 10g.

kokonaisuudessaan keitto-aika oli 50min.
***1. satsi porisi siis 50min
***2. satsi 30min
***3.satsi 20min
***viimeinen satsi 5min.
 6) Toisessa pienessä kattilassa keittelin tilkkasen vettä ylim. sokeria varten. 100g n. kahteen desiin.
 7) Uutepurkeista raaka-aine käymissammion pohjalle

***nuolija on erinomainen apu. Tarttee vain muistaa putsata alussa!
***tilkka keitettyä vettä purkkiin, hetki huljuttelua - niin johan saa joka ikisen pisaran mukaan. :)
 8) Vettä ≈ 20l
 9) Humala-kattila siivilän ja suodatinharson läpi, sokerit samalla!
 10) Tot. volyymi näytti jotain tuollaista 21l..
 11) Lämpömittari kyytiin ja oottelemaan jäähtymistä..
 12) Hiiva sekaan, kun lämpö ≈20°

***plus-miinus muutama aste. Det är inte så nöbönuga.

13) Kunnon ilmaus! Kannu, kulho, kauha.. mikä vaan käy, kunhan se on puhdas. :)

***muutamat-kymmenet nostelut ja valutukset. Niin että kunnolla kuohuu ja sekoittuu!
 14) Kansi päälle ja uudelleen odottelemaan.. Yön yli / muutaman päivän kannattaa (kuulemma) antaa sammion olla huoneenlämmössä, niin hiiva taatusti aktivoituu.

***puli-puli....pulipulipuli...pulipuli..
***Hyvin toimii!
 15) Ominaispainomittaus. Kuvassa väärä mittari. Oikeampi mittaus näytti jotain 1.050-tietämillä..
16) Kylmäsäilytykseen. Taas odottamaan.

3 viikkoa ensimmäistä sammio-odotusta. Sitten pullotus.
3 viikkoa pullotus-odotusta. Sitten nauttimisen harkitseminen.
Epämääräinen aika viikkoja harkitsemis-odotusta.. Ja ehkä joskus vihdoin itse nauttiminen. :)

***palataan asiaan pullotuksen yhteydessä. :)

Ei kommentteja: