maanantai 11. maaliskuuta 2013

Pizza: huomioita, osa 3 ja 4


Paistaminen:
Tämä osio menee kotikeittiössä helpoiten mönkään, myönnetään. Mutta minkäs teet? Eipä ole joka pojalla kummoisia vaihtoehtoja - kerrostalo-kodin normi kapea sähköuuni, pari peltiä ja rulla leivinpaperia..

Parhaiten, autenttisimmin ainakin, plätty paistuisi kiviuunissa, joka on lämmitetty rauhassa haloilla.
Kenties samaa voidaan hakea tunkemalla pizzapaisto-kivi uuniin? Tästä en tiiä, sellaista ei tästä köökistä löydy. En kuitenkaan usko että sillä ihan ehtaan lopputulokseen päästään: puuttuu luonnon-tulen lämpö, savuisuus, noki ynnä muita metkoja tekijöitä. Parempaa sillä taatusti saa kuin perus-pellillä.
 Jos kuitenkin normi-pelti on ainoa vaihtoehto: !! kaksi ohutta peltiä päällekkäin uuniin ja uuni täysille (250-300°). Lämpöä odotellessa pizzan voi kasata leivinpaperille.. Paiston aika koittaa: uunin lämpö 200°:een, pellit (edelleen päällekkäin) pois uunista -> leivinpaperilla plätty päälimmäisen päälle ja koko komeus takaisin uuniin.

***kaksi-peltiä-päällekkäin varaa pohjalle ehkä hieman enemmän lämpöä -> normi ohkanen metallinen käntty jäähtyy HETI kun huoneenlämpöinen pizza nousee sen kyytiin..
***kaksi päällekkäin -> kuumuutta pidempään -> pohja PAISTUU (ainakin hetkenaikaa) pidempään -> rapeampi lopputulos..
 Pohja ja täytteet:
Toinen osa-alue, jolle tehdään suorastaan syntiä Suomen-maassa..
On kaksi TÄYSIN eri ruokalajia: pizza - mukaillen traditionaalista italialaista köyhälistön keittiötä, cucina poveraa. Fiinisti makuja kantaen, rapealla ja ohuella pohjalla, tyylikkäästi tunnelmoiden.. suomalainen piTSa - n. sormenpaksuinen pehmoinen pullaleipä-pohja, jonka päällä tuhat-miljoonaa eri makua, täytettä joka lähtöön. Soossia, juustoa ja kinkkua ja känttyä jos jonnimmoista. Lopputuloksena omituinen kokonaisuus, epäilyttävän hämmentävia makuja, suutuntumia, tuoksuja ja ulkonäköjä.
Tietysti kukin tyylillään. Varmasti suomiplätyllekkin löytyy faninsa. Ei makuasioista sovi kuin kiistellä. :)

Täytteinä plättypohjahan kantaa oikealla tavalla aseteltuina, oikeaan aikaan oikeissa paikoissa - aivan mitä vain :)
Kokonaisuus on tärkein:
- mitä nesteenä pohjataikinassa?
- mitä jauhoja käytetty?
- miten kohotettu? (jääkaappi, yönyli vs. liinan-alla lämpimässä? jne..)
- kuinka pitkään vaivattu?
- mitä pohjakastikkeessa? (tomaattia, valkoinen soosi, maustettu öljy..)
- päällisten yhteensopivuus?
- mikä juusto?
- miten uunitettu?
- miten tarjoiltu? (slice vai calzone?)

Ei kommentteja: