keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Savulohi-parsapiirakka

..kokkailua vuodenajan mukaan! As it should be.
Raaka-aineina sitä-mitä-on ajankohtaan nähden saatavilla, keväällä tottahan-tietty, parsaa! :)

Piirakassa ei muuten kammoisia kokeiluja..

1) Rukiinen hintsuilu-murotaikina: 50g voita ja isohko rkl rypsiöljyä, ruis+vehnäjauhoja, suolaa, pienenpieni ripaus leivinjauhetta, muutama tilkka vettä..
2) Esipaistoa pari minuuttia
3) Pohjalle savulohisuikaleet, päälle pinaatti-sipuli-parsanvarsi-paistosta. Pinnalle [2 kananmunaa + nokare pippurituorejuustoa + loraus luonnonjuggea + suolaa + pippuria]-sekoitusta. Koristeeksi parsat ja ripotellen juustoraastetta
4) 175°-uuniin, puolisen tuntia
5) Iltapalaksi, salaatin seuraan!
Parvekepuutarhan status! :)
Tässä toistaiseksi ainoa onnistuneet istutukset. Valkosipulinkynnet ovat jo kerenneet reiluun kädenmittaan! :) Taannoinen kanelibasilika ja persilja kiirehti liian pikaisesti pihalle -> halla-yö tuli ja vei.. Ei haittaa! Uutta on jo itämässä.

Katsotaan miten tämän-kesän kasvimaakuviot pääsevät vauhtiin. Tänään on reissupäivän-aatto: kotilieden ja puutarhalapion ääreen taas parinviikon päästä! See you soon!

tiistai 15. toukokuuta 2012

Rahkavoitaikina & Lihapiirakka

..rahkavoitaikina ennenkaikkea, koska tämä on aivan älyttömän sopeutuvaa sorttimenttia. Muokkailtava, muotoiltava ja muovattava sopimaan milloin-vain & minne-vain. Suolaisen seurassa, makean mukana, nopsaan naposteluun, slow-food-tunnelmointiin..
 1) 100g huoneenlämmössä pehmennyttä voita, 4dl kuivaa-ainesta (tässä vehnä- ja ruisjauhoja ja kaurahiutaleita), 1tl leivinjauhetta ja ripaus suolaa

***Kuivaan ainekseen, uuh, mitä vain: hiutaleita, mysliä, leseitä, rouhetta.. Muistissa kuitenkin, että esimerkiksi pähkinärouhe on vähemmän kuivaa kuin vehnäjauho jne.. :)
***Makean matkassa varmaankin 0,5-1dl sokeria, 0,5dl siirappia, hunajaa..millonmitäkin - riittää tekemään lopputulemasta aivan-riittävän makeaa
 2) Kuivat ja voi nyppien muruksi
 3) Rahkapurkki, 250g sekaan
 4) Lopullinen kuivuuden-pelailu vielä jauhoilla
5) Klöntti kelmuun ja kylmään!

***näin! Tästä eteenpäin: lihapiirakkana, pasteijana, puikkoina, sarvina, puusteina... Miksi ei Beef Welligntonin käärimiseen? Sipulikeiton kantena? Kalakukon päällisenä? Marjarättänän pintaan?
 Nyt lihapiirakaksi.. Yksi, kahteentyyliin maustettu täyte
6) Perustana mustariisiä+punariisiä, kuullotettua shalottia ja punasipulia ja jauhelihaa
7) Mausteeksi toiseen: chipotle+worchester+chili+cheddar, mustapippuri ja suola
8) ..ja toiseen: dijon-rosmariini-timjami, pippuri ja suola..

***kasviksiksi vielä vaikkapa porkkanaraastetta, kesäkurpitsaa, purjoa, pinaattia, munakoisoa, paprikoita, tomaatti-oliivi-pesto-komboa..
***makeaan omena-pähkinäpaistosta, banaani-kookos? marjoja? Vadelmaa ja suklaarouhetta..?
***ideoita liikaa. Ei listata enempää! :)
 9) Taikinan-kolmasosa ≈ A3 kokoiseksi levyksi, täyte kyytiin..

***Suolaisessa, ja miksi ei makeassakin, jokin juusto on lopullisen tekstuurin kannalta huippuveto!
***Sulamisominaisuudet mielessä!
 10)..ja rullalle! Pintaan "voitelu" tässä ihan vain vedellä..
11) 175°-uuniin, ≈20min

namnamnam...

maanantai 14. toukokuuta 2012

Chorizo-sarvet

..eli (krhöhöm :) aika-onnistunut, suolainen lätkämatsi-snack!
Kehotan paneutumaan ideaan!

Pohjalle perus sarvi-taikina, makua matkaan kukin mieltymysten mukaan, tarjolle ja matsia jännäämään!
1) Sarvitaikina: suolaa ja sokeria 2,5dl käsilämmintä vettä. Pussillinen kuivahiivaa sekaan ja tekytymään muutamaksi minuutiksi
2) Loraus oliiviöljyä, kourallinen juustoraastetta, 1dl kaurahiutaleita ja n. 4dl vehnäjauhoja. Alustus ja kohotus!

tällävälin täyte/maku:
***miten-milloinkin-sopii. Nyt laitettiin maku taikinaan mukaan ja sarvet rullalle ilman sen kummempia päällyksiä. Chorizot hakkelukseksi, puolika keltasipuli pienenpieneksi kuutioksi, muutama jalapeno, pippuria ja pimentoa. Kaikki sekaisin ja taikinan-massaan mukaan!
***hakkelukset olisi toki voinu myös ripotella rullattavien taikinanpalojen päälle
***chorizon chili-syys tietty on vain yksi kaikista vaihtoehdoista... Muita quick-suola-snack-komboja voisi olla: pesto-mozzarella? kinkku-ananas? aura-katkarapu? yrtti-tuorejuusto? metsäsieni-timjami? aurinkokuivattu-tomaatti+oliivi?

3) Taikina kolmeen osaan ja kaulimella pyöreäksi. 8-osaan, mahd. täytteet mukaan ja rullalle! Levästä-päästä lähtien! :)
4) Pellille ja uuniin, ≈15-20min @ 175°

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Tartufo nero...NAM, mutta missä?

...uuh. Nam. namnamnam.
Ihmeellisen upea tryffelipurkillinen saatiin taannoin tuliaisiksi. YKSI ISO KIITOS ei yksin riitä, joten sanotaan kahteen otteeseen. Kiitos, suuuurensuuresti kiitos :)
 Houkuttelevan hienot kipaleet sai aikaan pientä päänvaivaa. Missä nämä pääsisi oikeuksiin? Tarpeeksi esille. Hyvälle pohjalle, jotta maku korostuisi. Riittävästi, ei liikaa. Mitä tryffelin maku tukee? Minkä kanssa sopii? Miten möllykät käyttäytyvät kypsennettäessä/kuumennettaessa? Muuttuuko maku? Tarviiko maustaa? Jos, niin millä?
 Hankalaa, mutta samalla jännää ja hauskaa.
Alltså, kokeilemaan mars!
...alusta asti oli mielessä yksi varma vaihtoehto: klassisen simppeli pasta, kirsikkatomaatteja, basilikaa, mustapippuria, valkosipulia ja parmesaania. Jääkaapista vielä, pannunkautta, seuraksi muutama viipale halloumia.
Sellainen siis ensivasteena tryffelin kaveriksi.
..voivoivoi kun noi kipaleet on vaan niin nam...

***Jonkun vielä keksin, missä tryffeleiden maku olisi PÄÄosassa. Jonkun kourallisen niksejä joilla tuoda nuo upeat kipaleet itsessään isosti esille. Ehdotuksia, anyone? :)

lauantai 12. toukokuuta 2012

Bataatti-kookoskeitto

..tikusta asiaa. :)
Erään-maun-mukkaan kuulemma huippuhyvää, miellyttävää ja mielenkiintoista sosesoppaa. Juttelemalla tiedusteltu muutamat raaka-aineet, mausteet heitettiin hatusta ja kokeilemalla päätettiin opetella.
Ensimmäinen kierros pannulle!
1) Shalottisipulia, valkosipulia ja pikkurillin-pään-kokoinen-kipale tuoretta inkivääriä. Ronskisti siivuiksi (..soseutusta edessä!)
2) Bataatimöhkäle kuutioiksi ja mukaan
 3) Hetki kuullottelua oliiviöljyssä: sipulit pehmeiksi, bataatteihin hieman pintaa jne..
4) Makua suolalla ja pippurilla, rrreilulla lorauksella valkoviiniä, purkillisella kookosmaitoa (ja tilkalla kraanavettä :)
5) Keittelyä, kunnes bataatti behmeää
6) Surautus soseeksi, tekstuurin ohennus lorauksella vettä ja hienoinen sweetchili-kiehkura ulkonäön puolesta :)

Luiskka kouraan ja pöytään!

***nam. Yksinkertaisesti. Nam. Shalotti-inkivääri-bataatti-kookos. Kombo toimii ilmeisen hienosti!
***Oisin pienen jonkun highlight-maun halunnut kokonaisuuteen: ehkä lievä tulisuus - pannulle vielä yksi tuore punainen chili?... ehkä voimakas yrtti - timjami? oregano?... joku mauste itsessään - curry? musta-rosépippuriyhdistelmä? jeera?
***muuten kyllä, kaikenkaikkiaan kivanmakuinen koitos! :)

torstai 10. toukokuuta 2012

Burger-iltaman muokkausmahkuja

Uudestaan - ei sen ihmeempiä pioneeriluontoisia kokeiluja, kunhan vain pari vihdoin-ja-viimein-hyväksi-havaittuja ja toimivia lisäosia burgeri-pöytään! :)
***Piffeihin: mausteita vain häpeilemättä mukaan! Yli- mielummin kuin ali
***Kaupasta (mahdollisesti) fiilisteltävillä mauste-litkuilla saa helposti todella tuhdisti makua matkaan mukaan. Chipotle-saucet, erilaiset sweet-chilit, smoked Hickory-BBQ ym..
***Sipulit: kelta-puna-valko. Turha silputa liian hienoksi - jännää väriä lopulliseen tekstuuriin kun  lihan seasta löytyy hieman kookkaampia palasia..
***Juustoraaste jo massaan mukaan! ..saa ihmeitä aikaan tekstuurissa ja njam: makuamakuamakuamakua... :)

 ***Sipulisetti-koitos: chili-hunajamaapähkinä! NJAM.
***taas tekstuurissa! Pehmeiden ja hienoisesti tulisten sipulisuikaleiden seassa rapean-makeita pähkinänpalasia
***Snack-perunalastut: viipaleiksi, muutamaksi minuutiksi kiehuvaan veteen (pinnan pehmennys! maku uppoaa tasaisemmin ja syvemmälle), maustetta pintaan ja uuniin. Leivinpaperille ja ritilänpäälle. Rauhassa, ei liian kuumassa, kuivatellen. n.30min @ 120°
***Dippisoosin seuralaisena.. :)

keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Keväinen lohi-menú

..eli pari muistiinmerkintää kokonaisuudeltaan-kovin-onnistuneesta kokonaisuudesta. :)
 Alkuun: vuodenaikaa kunnioittaen, kauden tyyliin Parsaa & hollandaise-my-way ja salaatti
1) Hollandaise: my-way, eli shalottisipulisilppua oliiviöljyyn kuullottumaan. Mausteeksi suolaa+pippuria+valkopippuria. Samaan pataan rrrreilu loraus valkoviiniä (+ vähän vettä) ja keittelyä kasaan kunnes liemi tiivistyy riittävästi
2) Liemi siivilän läpi: sipulit syrjään. -> metallikulhoon ja vesihauteenpäälle. Mukaan keltuainen. Tasaisesti sekoitellen kunnes kastike tarpeeksi kiinteää. Sivuun jäähtymään!
3) Loppuun vielä lisäyksenä nokare turkkijuggea ja tilkka sitruunamehua. Parsanpäälle ja salaatinseuraan :)
 Pääruokana: Dijon-tillilohi ja pinaatti-parsa-risotto
4) Onnistumisen taikasanat: valkoviini, parmesaani ja aika. Ei muuta. Näitä kun löytyy, on risottia mahdoton mogata :)
Jälkeen: perinteinen porkkanakakku
***joka viihtyi aaaaivan liian pitkään uunissa ja kuivahti. Porkkanakakku mielummin mehevän taikinaisena kuin kuivan läpikypsänä!

Kevään antimia. :) Torikauden alkua, lähiseudun tuoreita kaloja ja tämänkesän oman parvekkeen tuotoksia odotellessa..

maanantai 7. toukokuuta 2012

Feta-levite

..tai -tahna, -seos, -tilpehööri, -päällinen, -garnish...jne.
Oli mikä oli, mutta hhhhyvää!!! ja helppoa ainakin. Pikkasen jopa ärsyttävän simppeliä ainestensekottelua, ei sen jännempää kokkailua.. Mutta mmmmmmnjam, helposti hyvä tulee.
 1) Klöntti fetaa purkinpohjalle, mukaan sitruunamehua, pippuria, kaksi hienonhienoksi hakattua oliivia, pieni valkosipulinkynsi, oreganoa ja basilikaa ja loraus oliiviöljyä
2) Haarukalla feta murskaksi ja vinhasti veivaten sekotellen mausteet mukaan
***painelin tuon murskatun fetan tiiviisti sekoituspurkin reunaan ja leikkasin veitsellä siivuiksi
***tahna/murska/levite on toki käytettävissä miten vain..
3) Rieskansuikaleen päälle ja vadelmabalsamico-lehtisalaattisuikaleita ja uunikuivattuja tomaatteja pinnalle. Voilá, suomi-tapas kreikkatwistillä.

***uusia käyttökohteita heti kun keksin! Nyt mielessä pyörii visioita ko. tahnalla/levitteellä täytetyistä herkkusienistä?... Prosciuttorullia? ...Täytettyjä uunitomaatteja/-paprikoita?
***makumaailmaan VOISI ehkämahdollisesti-josmielitekee hakea lisää potkua jostain pienestä chilityylisestä poltteesta..?

perjantai 4. toukokuuta 2012

Mozzarellarulla

..muokkausmahdollisuuksia rulla-muodossa.
Tämä räätti tosiaan, äkkiseltään ei pomppaa päähän mitään mihin tätä EI voisi soveltaa.

Valmistus-vaihe(et) ja -metodi(t) ovat itsessään simppelin suoraviivaisia.
Kuvaa ei tästä ensi-askeleesta tullut, mutta saan sen varmaan sanoiksi puettua! :)

1) Mozzarellapallo ulos pussista, turhat nesteet valutellen syrjään. Elmu-Kelmusta nyytti tiiviisti pallon ympärille ja koko komeus pehmenemään poreilevaan veteen.

***Mozzarellana kannattaa käyttää mielummin jopa jotain kaupan halpistavaraa. Niiden tekstuuri on tasaisesti kumimaisempi, kuin jonkun fiinin buffalo-palleron. Maku tietty on tyystin toinen, mutta rullaan etsitään ehkä enemmän tekstuuria. Maku tulee täytteestä! :)
***Elmu-kelmu kannattaa tosiaan laittaa mahd. tiiviisti, ettei kuumaa vettä pääse suoraan koskemaan mozzarellaan (-> jotkut merkit sulaa tooooooosi nopsaan!)
***poreilevaa vesi olkoon sillon kun kattilan pohjaan alkaa muodostumaan pieniä kuplia. Vesi EI saa kiehua. Tarkotuksena on vain pehmentä pallukan konsistenssia..
 2) Pallo kahden leivinpaperinpalasen väliin ja kaulimella levyksi

***Vain tasaisesti, läpeensä lämmennyt mozzarellapallo on mahdollista kaulia siistiksi ja ehjäksi levyksi. Lämmittämiseen kannattaa antaa aikaa ja kauliminen tehdä heti.

3) Täytteeksi mitä vain. Tässä oli savulohta, suolakurkkusilppua ja purkki-punajuurisalaattia.
4) Levy rullalle ja jääkaappiin jähmettymään. Viipaleiksi ja tarjolle! :)

Näppärän-jännä ja näyttävä lisuke loppuräätin reunassa. Nam.

***makumaailman mahdollisuudet ovat kunkin kokin mielikuvituksessa.. Perinteinen pesto-tomaatti-basilika? Kalaisa dijon-tonnikala? Texmex chili-ketsupp-kidneypapu? Intia chili-ananas-curry? Aasiatyyliin wasabi-inkivääri-avokado/katkarapu? BBQ HP-punasipuli-salami?...