maanantai 30. huhtikuuta 2012

Chorizo ja brunssipuustit

Aurinkoista vappua kaikille!
..ulos, puistoon ja piknikille. Näin kesäisiä kelejä ei sovi jättää hyödyntämättä. :)

Mukaan brunssipuusteja, joiden täytteenä koti-chorizon uusintayritystä.
 ..o'-mighty-lihamylly ulos poksistaan ja toimittamaan tehtävää!

 Tälläkertaa näin
- Ainoastaan possunkylkeä. Ei nautaa, ei mitään hienompia kimpaleita. Tyylipuhdas siankylki kauppahallista -> nahka/kamara syrjään -> kimpaleiksi -> myllyyn.
- Pienireikäisemmän terän läpi
***..vaikka viimekerralla väitinkin että pitäisi saada ronskimmin lihakimpaleita makkaroihin, mutta tässä tahdoinkin enemmän ehkä tasaisen-tekstuurista maustemakkaraa :)

- Ja mausteet: pekonia hakkelukseksi, pimentoa, valkosipulia, oreganoa ja suolaa. Ja mustaapippuria.

***!! wwwuhuu! Tälläkertaa tarpeeksi! Makuamakuamakuamakua!!!!!
***muistutuksena siis: maku tulee mausteista. Niitä siis reilulla kädellä!
 Vuokaan ja uuniin, 30-45min @ 150°

Sitten vapputunnelmointiin. Tälle päivälle tulee ehkä jo kiire, mutta jos vaikka huomiseksi tahtoo vielä jotain piknik-purtavaa kehitellä: tässä yhdelainen idea :)
 1) Puolen-litran suolainen pullataikina: sokeria, hiivan eväänä, vain ruokalusikallinen. Jauhoina pari desiä kikhernejauhoja, kaurahiutaleita ja normi vehnäjauhoja. Ei muuta eriskummallista..

 2) Voitelu chorizoista-tihkuneella öljyllä: makuamakuamakuamakuamakua..... :)
3) Täytteinä muuten muutama silputtu chorizo, chili-kidneypapuhakkelusta, punasipulia, purjoa ja juustoraastetta. Oreganoa ripotellen..
 4) Rullalle, pellille ja uuniin. 175°, kiertoilmaa ja parikymmentä minuuttia

...pussiin ja piknikille. :)

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Munakasrulla 1.0.1

..eli muistutus muokkailu-mahdollisuuksista tämän üüber-muokkausmahdollisen räätin parissa.
 Ensin itse munakas
1) Munat/jauhot-suhde: taatusti kiistanalaisin osa-alue. Tarkentavana kysymyksenä voi miettiä:
- kuinka kiinteää, pannarimaista, rullasta haluaa? (mitä enemmän jauhoa, sitä tanakampaa lättyä.
***Tässä vedoksessa oli 2 munaa + 1 kukkurallinen rkl jauhoa. Miunmaunmukaan! :)
2) Massan muut osat: varmasti muokkailtavin osa-alue. Kukin makunsa - ja tietty ruoka-ajan, -yhteyden ja muiden tarjottavien - mukaan. Maitoa? Kermaa? Juustoraastetta? Pinaattia? Tomaattimurskaa? Tuoreita yrttejä? Juuresraastetta (peruna-/porkkana/-punajuuri- tms..)?.. Oli-mitä-oli, se kanattaa muistaa jauhojen määrässä: jos mauste-aines on vetistä -> enempi jauhoa, jos kuivaa -> vähemmän.
***loputon lista :). Tässä oli peukunpään kokoinen nokare Auraa ja 2rkl maitoa.
3) Mausteet. Suola+mustapippuri ainakin, mutta sitten taas loppu-vision mukaisesti.. Ehkä tulisuutta jo itse munakkaaseen? BBQ-lihaisuutta? Sitruunaista raikkautta? Ehkä makeutta?
 Toiseksi täyte
4) Tämän pyöräytys on sitten ihan entiteetti erikseen :) Maku voi olla mitä milloinkin. Kunhan
- massa on tarpeeksi levittyvää, ei kuivakkaa. Näin se jakautuu tasaisesti joka palaseen
- ei liian kosteaa, jotta ei mömmöt ala valumaan ulos rullasta
- onko rulla lämmin vai kylmä? lämmitetäänkö se vai jäähdytetäänkö se? ..vaikutusta esim lisätyn juuston sulamiseen, täytteen kypsymiseen, makujen muuntumiseen, tarjoilun helpottamiseen..
Nämä kun on päätetty, niin johan syntyy.

***tässä oli aurinkokuivattutomaattituorejuustoa, loraus luonnonjuggea, suolaa, basilikaa, sitruunamehua ja tonnikalaa. Punasipulia ripotellen pinnalle
Rullalle ja jonkin seuraksi tai sitten sooloilemaan!

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Palsternakkasipsit

..ja ihan ohimennen-huomauttaen/-muistuttaen: kenties helpoin, hyvänmakuisin ja hauskimman näköinen & värinen rehu-snack, mitä maa päällään kantaa :)
Mitättömät työ-vaiheet ja rauhalinen uunitus (jonka aikana on huippu-rennosti aikaa keksiä kaikenmaailman muuta tarjottavaa ja touhuttavaa)
1) Palsternackckcka pesulle. Kuoriminen on turhaa, kunhan pesee huolella! :)
2) Veitsellä niin ohkasiksi suikaleiksi kuin-vain-tohtii.
***kokeiltu on viipalointia mm. juustohöylällä ja raastinraudan viipale-terällä: näillä tuli hienoisesti turhan ohkasia

3) Viipaleet kulhoon ja kiehuvankuumaa vettä päälle: muutama minuutti pehmentymistä
***maku uppoutuu ja imeytyy, uunitettaessa pinta tulee rapeaksi mutta sisus jää pehmoiseksi
4) Maku-öljy sekaisin: rypsiöljyä, valkosipulijauhetta, currya ja suolaa
5) Öljy viipaleidenpintaan ja leivinpaperille. Uuniin, ritilän päälle. 125°-150° ja 15-30min, ts. kunnes sipsi-tyyliin kuivuneita

Tarjolle. Kylkiäisenä, naposteltavana, salaatin-seurassa..
***curry. Ainoa oikea vaihtoehto. :)

perjantai 20. huhtikuuta 2012

Harissaseiti-burgeri

..eli kepoista kalaa ja muhkeaa maustetta.
Kalana niin-kovin-mieto seiti sai piffimausteeksi chilisen-savuisen-paprikaista, hienoisen makeaa ja muhkeaa Harissa-tahnaa.
..toimivan tuntuinen idea, tahna itsessään todellatodella ison makuista.
 1) Seiti sulamaan, paloiksi ja kulhoon. Mukaan 1 muna, puolikas silputtu keltasipuli, loraus rypsiöljyä, tilkka luonnonjuggea, suolaa, pippuria, ruokalusikallinen korppujauhoa ja nokare Harissaa
2) Massa sekaisin ja hetkeksi turpoamaan
3) Pannu kuumaksi ja piffeille muutama-min-per-puoli. Paiston jälkeen vielä 175° uuniin, n.viideksi minutiksi kuivumaan/kypsymään/oottamaan..
3) Sillävälin loput annoksen-osat: raastesalaatti ja edellisestä kirjotuksesta tutut Dijon-rosmariini-herkkusienenlohkot. Tälläkertaa ihan-vain-uunitettuina. .....nam......

Burgerin-osat päällekkäin ja pöytään.

***sienet. Nyt uudestaan kokeiltuna: todellatodella toimiva räätti. Makua, tekstuuria, tuoksua ja sopivuutta milloin mihinkin.. Ei muuta ynnättävää, ei mitään poistettavaa.
***harissaa ois pitänyt olla vielä toinen-mokoma-nokare. Taas alakanttiin maustettu. Hyvä ja huomattava maku juu, mutta silti höh - hieman liian hintsusti..

torstai 19. huhtikuuta 2012

Varraskauden avaus

..eli kesän avaus :)
Tällaisia ei talvisin tule usein popsittua, kesä-/grilli-teema olis useimmiten ympärillä.
Nyt ensimmäinen kokeilu..
Valitettavasti ei niin pioneeri-tyyliin kokeilua...muutamia maku-yhdistelmiä samassa kepukassa!
1) lihakuutioita: suolattu ja pippuroitu
2) punasipulilohkoja an sich
3) ananasta, paprikaa, kirsikkatomaattia, kesäkurpitsaa: paistettu pannulla pikasesti lihojen jälkeen
***lihaisahko, grillimaku pintaan
4) dijon-rosmariini-herkkusienet

Dippi ja halloumi kylkeen ja kesä-tunnelmiin.. :)

***Dijon-rosmariini-herkkusienet, nam. Kulhoon loraus öljyä, suolaa, pippuria, valkosipulijauhetta, rosmariinia ja iso nokare Dijonia. Herkkusienten lohkot sekaan ja ravistellen marinadi pintaan. Tikkuun ja uuniin!
***koostis pehmenee, mausteet imeytyy ja nam-efekti kasvaa. Uusintakoitos on kulman takana!

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Wasabilohi ja thai-nuudelikasvikset

..ja nopsat parvekekuulumiset!
Vielä ei taida olla riittävän lämmintä öisin. En tohdi laittaa itäneitä siemeniä pihalle..Odotellaan. 
Kohta loputkin viljeltävät esi-itämään! Täyteen loistoon kasvimaa päässee vasta tuolla kesäkuun alulla.
Mistäköhän suunnasta mahtoi aurinko paistaa?
..asiaan!
Wasabilohta ja thai-makuja, siis!
 1) Lohiviipaleet pellille, ripaus suolaa, pippuria ja pötkä wasabi-tahnaa hieroien pintaan. Seesaminsiemeniä ripotellen päälle ja uuniin. 175° & 10-15min
 2) Rehut viipaleiksi ja mausteet esille. Thai-tunnelmaa raaka-aineista riippumatta: chili - lime - inkivääri!
3) Nuudelit keittäen, porkkana kuorimaveitsellä suikaleiksi, purjoa julienne, parsakaalinkukinnot kiehumaan ja sipulit puolikuiksi. Pannulle ja mausteet mukaan. Loraus soijjaa ja nuudeli-keitinvettä kostukkeeksi: kansi päälle ja haudutusta pehmeiksi.

Lohen seuraan lautaselle, ruoka-puikot kouraan ja pöytään!

***makumatka thaimaansuuntaan juu, mutta vaisuhkoksi jäi. :) AINA tämmösissä kokeiluissa mauste-overdose. Mielummin yli- kuin ali. Enemmän wasabia lohenpintaan, chili siemenineen kasvisten sekaan, limestä kaikki mehut ja kuorta raastaen, inkivääriä tuoreeltaan..

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Pokeri-palat

..eli tapas-tyyliin, pikkusuolaisia.
Hauskan-jännää pikkunäperrystä ja upeita loppuluomuksia. Suuuurensuuria makuja useita, pienissä paloissa :)

***makumaailmassa tietty olisi voinut/pitänyt olla enemmän voimakkuutta.
 1) Cayenne-valkosipuli kikherneet:
Viileä vesi-pesu, kuoret syrjään ja talouspaperilla kuivaus. Oliiviöljyä kulhoon ja mausteet mukaan. Kikherneet perään, sekoitus ja pellille. 150°-uuniin piiiiitkänpitkäksi aikaa. Saa kuivua oikein kunnolla :) n. 1h-1h30min. Uunituksen jälkeen pintaan vielä ripotellen suolaa.

***maustevaihtoehtoja: mexico - jeeraa, chiliä, pimentoa, intia - curry, inkivääri, marokko - kaneli, chili, BBQ - HP, rosmariini, mustapippuri
 2) Tortillarullat:
Aurinkokuivattutomaatti-tuorejuustoa, jugurttia, loraus öljyä, suolaa, pippuria, pimentoa, sipulisilppua ja mustaa riisiä. Massaksi sekoitellen ja levitys tortillalle. Rullalle, tikut pintaan ja viipaleiksi!

***makuvaihtoehtoja turha edes aloitella luettelemaan, hih. Kukin oman-maun/tilanteen-mukkaan!
 3) Voitaikina-minipizzat:
Sulaneet voitaikinalevyt 8-osaan, kulhoon tomaattipure, basilika, suola, oliiviöljyä ja vettä. Teelusikallinen jokaiselle taikinapalaselle, hyppysellinen mozzarellaraastetta päälle ja uuniin.

***maailman helpoimpia, -muokkailtavimpia, -näppärimpiä ja -maukkaimpia. Henk.koht. favorit!!
***Tuore basilika.
***Pizzamakuna tämä siis ikäänkuin margharita. Miksei kinkku-ananas? chili-aura? diavola? fungi & porcini? ..mikävaan :)
4) Raejuusto-ruissipsit:
Kulhoon raejuusto, kermaviiliä, hienonhienoa punasipulisilppua, pepperonia, valkosipulia, suolaa, pippuria, Worchesteria. Lusikoiden sipsienpäälle ja pöytään!

***valkosipulia lisää. Siitä aiemminkin hyvää palautetta :)
***lihaisampaa makua lihaisilla yrteillä: oreganoa, timjamia ja rosmariinia!!!
***tässä oli myös ≈ 1rkl korppujauhoa, massaa kuivaamassa -> ehkä tarpeeton

torstai 12. huhtikuuta 2012

Spinaattiletut

..kategoriassa "perinteisempää" ruuanlaittoa.
Ei ihmeempiä, haluttiin vain resept(e)istä poikkeavia, pinaattisempia pinaattilettuja.
Jauho-kombossa nyt ehkä pikkasen tuli "irroteltua". :)
 1) Nesteet kulhoon: 1muna, 2dl maitoa, loraus rypsiöljyä, suolaa ja ripaus valkopippuria. Pinaattipussi sulamaan (150g) ja jauhot kuivina sekaisin: kikhernejauhoja, vehnäjauhoja ja kaurahiutaleita

***mikä mauste sopisi jotenkin-yyber-hyvin tuonne nesteisiin? ..valkopippuri juu, muuta ei täydellisesti. Rosepippuri? Aurajuustoa muruna? Dijon? Tilli? ..hyviä varmasti, mutta ei lainkaan jänniä.. :)
 2) Sulanut pinaatti, jauhot ja nesteet sekaisin taikinaksi. Vähän voi pelailla vehnäjauhoilla/maidolla, jos näyttää että jää liian löysäksi tai tuhdiksi.. Jääkaappiin turpoamaan, 30min.

***tässä liian vähän vehnäjauhoja ja veivaamista. Ei oikeen syntynyt sitkoa lopullisiin lettuihin.
***pinaatin määrä tosin oli täyrellinen! :) Nämä jopa maisutivat pinaattisilta, eikä ainaostaan näyttänyt vihertäviltä..
Täytteiksi kylmäsavulohta, parsakaalia, paprikasilppua, punasipuli-raejuustoa ja valkosipuli-Dijon-kermaviili.
..Miun-mielikuvituksen-mukaan, annoksena tämähän on niin supi-suomalainen versio tortillasta, kuin vain voi! :) Jännää. Täytteitä siis vain kehittelemään..hihi.

***ja tosiaan, sitkoa plättyihin lisää!

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Arancini

..risottipalleroita suoraan Sisiliasta, pieniä aurinkoja pääsiäiseen!
Nämä näin ovat olleet mielessä vaihtarivuodesta saakka. Wau.
Siellä tämmöinen napattiin pahimpaan suolaisen-nälkään, hiukon helpoittamiseen tai muutenvaan üüberhyvän maun tunnelmointiin. Messinasta löytyi noin nyrkinkokoisia - ymmärtää saattaa että pahin oireilu helpotti.

Maku, tekstuuri, väri, tuoksu, näppi- ja suutuntuma. Autenttisissa oli tätä kaikkea täydellinen määrä. Nyt vihdoin itse, oman kokeilun aika. Kerrankin aikaa, työvoima-apua, raaka-aineita, työrauhaa, laskutilaa ja kaikkia muita käytännön seikkoja on tarpeeksi. Aikaa varsinkin.. :) hih.
 1) Risotti ensin: Arborio, ≈600g. Toisin kuin keitto-ohjeessa, tässä kaikki vesi kerralla kattilaan ja kansi päälle
***..jotta kaikki kosteus imeytyisi riiseihin ja saataisiin oikeen tahmaista, mutta vielä riisin-muotoista tavaraa!
***vähän joutuu vettä lisäilemään loppumetreillä

2) Sekaan tilkkaseen vettä liotetut sahramit (2pss) ja rohkea kourallinen parmesaaniraastetta
***sanomattakin selvää: tuoreeltaan raastaen ja Parmigiano Reggianoa.
3) Riisiseos jäähtymään
 4) Sillävälin täytteet: vege ja liha.
Vege: herneitä, kananmunaa, fetaa, basilikaa, oliiviöljyä, suolaa, pippuria
Liha: jauheliha, kelta- ja valkosipulia, herneitä, basilikaa, ketsuppia, pieni loraus lihafondia, valkkaria, suolaa ja pippuria. Lihaisten sisään sujahti myös pieni kuutio Turunmaata
5) Kulhoihin ja jäähtymään
 6) Touhuamisen aika! Osaset valmiiksi..
 7) ..ja hommiin. Ensin kämmenet kostutetaan ja pohjalle tasoitellaan risottimassaa. Toiseksi otetaan täytettä, reilu lusikallinen keskelle kouraa ja nostellaan reunoja jo palloksi. Kolmanneksi otetaan vielä rahtunen risottimassaa ja ja taputellaan sillä "pallo umpeen"

***touhu-avusta pohjaton kiitos, mummi & saga!! Hyviä näistä tuli!! :) njam & kiitos.
 8) Sicilian sunshine - mökin keittiönpöydällä. :)
 9) "Munaus" (kieritys kananmunassa) ja korppujauhotus..
 10) ..ja uppopaisto rypsiöljyssä. Riittävän reilussa kattilassa & öljymäärässä, muutamaan kertaan pyöritellen
***ei parane laittaa liian montaa kerrallaan: jos öljy jäähtyy liikaa, nämä pallukat imee öljyä itseensä noin ≈ 4,5l kukin.
***mikä ois mahtanut olla maku, jos öljynä olisi ollut oliivi- ?


Ecco fatto. Facilmente o veloce, no?
Ah.... :) namnamnamnamnamnamnammmm....

***Tulipahan tehtyä. Kaikki autenttiset työvaiheet, raaka-aineet ja tekotavat. Kokeiltuna.
***Mitään pikaruokaa tämä ei tosiaankaan sitten ole. Muutamana päivänä muutamat tunnit näihin  upposi, mutta NIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIN kannatti.
+ tekeminen oli yli-kivaa ja yli-jännää
***tekstuuri ja ulkonäkö oli juuri-sitä-mitä tahdottiin
***liikaa sahramia, 1pss olisi ehkäpä riittänyt?
***sisältö ali-maustettu. Tähtäimessä olisi enemmän kuiva, pikantti, yrttinen ja hennon tomaattinen bolognese. Eli lisää kaikkia mausteita :)
***maku saisi maistaessa jo olla mielummin yli kuin ali. Riisikuori ja muut vaiheet kyllä laimentaa sitä

Muutamat vielä upeat pääsiäisloma-köökki tunnelmat.


maanantai 9. huhtikuuta 2012

Balsamico-tomaatti-valkosipuli tapasoliivit

..mmmnam. Pääsiäinen oltu-ja-öllötetty, landella rentouduttu ja levätty. Ja tietty kokattu.
Muunmuassa tämmöisiä:
Tapas-hengessä alkupala, muiden pienten palojen seassa balsamico-tomaatti-valkosipuli-täytteisiä, uunissa rapeutettuja oliiveja.
 1) Suurensuuret vihreät ja kivettömät kipaleet purkista kulhoon
2) Täytetahna tasaiseksi: tomaattipuré, tuore valkosipulinkynsi raastaen ja toinen hienosti silputen, suolaa, pippuria ja muutama suihkasu balsamicoa
3) Pursotinpussiin ja yksitellen oliiveihin!
 4) Vehnäjauhotus, munaus (=kieritys kananmunassa) ja korppujauhotus
***korppujauhoinan 2kpl kuivaksipaahdettua paahtoleipää ja muutama murskattu ruisdigestive. Toimii! :) nam.
5) Pellille ja kuumaan (225°) uuniin, ≈10min...eli kunnes pinta pikkasen ruskistuu ja kuivahtaa
Tarjolle ja tapa-ilemaan.

***OK, mutta.. :)
***oliivit oli kovin oman-itsensä-makuisia. Tarttis löytää "miedompia" isoja oliiveja.
***päällinen oli hyvä. Kiva pieni kuiva rapsakkuus oliivin pinnassa.
***täytteen maku ei tullut oliivin-itsensä alta esiin ollenkaan
***siis -> miedompia oliiveja ja tuhdimmin täytteeseen makua.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Mämmi

..alltså, hemlagad mämmiä.
Nyt on pakko jakaa jotain koko kansakunnan kanssa: miunmaunmukaan mämmi on parasta, mitä ihmisolento voi suuhunsa sulloa. Maku, tekstuuri, jälkimaku, suutuntuma, tuoksu.. KAIKKI on juuri as it should be.
Jo viime pääsiäisenä oli tarkoitus laittaa muutama litra muhiutumaan, mutta aikaa olikin rajallisesti eikä hyvää hetkeä löytynyt. NYT onneksi.... namnamnam......nnnnnam.

En tiedä, ovatko muut kotikokit huomanneet, mutta väittäkää-vastaan jos oon väärässä:
kaikki kliseiset/kuluneet/ympäripyöreät vanhankansan-sanonnat sopivat köökkitouhuiluun kuin avain lukkoon. Esimerkkeinä mm. "rohkea rokan syö", "hiljaa hyvä tulee", "kokeilemalla oppii", "vaikeuksien kautta voittoon"...
PARAS kotikokkailuun yhdistettävä sanonta lienee kuitenkin: Hyvää kannattaa odottaa.
Tämä olkoon siitä selvä muistutus. :)
Helpot ja harvat raaka-aineet. Maun taikoo aika ja maltti.
1) 8dl vettä poreilevaksi, ei kiehuvaksi. Sekaan mämmimaltaita ja ruisjauhoja, niin että syntyy sakean-sorttista velliä. ≈100g ja ≈150g
2) Sekoitus tasaiseksi..
 3) ..ja ripotellen päälle ruisjauhoja. Kansi kiinni ja levynkulmalle hautumaan. Ensimmäinen imellytys, 2h
 4) Poreilevankuumaa vettä ≈2dl lisää ja samat määrät jauhoja & maltaita. Pintaan ruisjauho-ripotus ja imeltymään. Tunnista kahteen.
5) Näitä lisäilyjä tapahtui muutamat (muistaakseni nelisen kertaa). Kokonaisuudessaan
Vettä 3 l
Ruisjauhoja ≈700g
Mämmimaltaita ≈550g
 6) Viimeisessä sekoittelussa mukaan mausteet: 1dl siirappia, teelusikallinen suolaa ja ruokalusikallinen pomeranssinkuorta
 7) Nyt levy kuumaksi ja voimakkaasti vatkaillen keittämistä ≈10min
8) Maun tarkistus ja maun-mukaan lisää siirappia/pomeranssia/suolaa..

***rukiisempaa makua tietty, jos jauhoista suurempi osa ois ollut ruisjauhoa, maltaisempaa taas toisinpäin.
 9) Puuro foliovuokiin, pinnalle siirappivettä ja 125° uuniin, 4h. Välillä aina muutama liraus siirappivettä pintaan
***kaikenkaikkiaan tekemiseen, imellytykseen ja uunitukseen vierähti yht. 12h
 10) Jäähtymään ja tekeytymään. Valmista vasta aikaisintaan seuraavana päivänä!
...vaikka kylläkin tämä täydellinen luomus vain paranee ajallaan. Nam.
Seuraksi maitoa, kermaa, sokeria.. mitä nyt kukin tahtookaan. Itselleni au naturell, kiitos.

***näin. Kerrassaan kosmisen upea luomus.
***Ei näin helppojen raaka-aineiden kokkausta voi sen koommin möhliä.
***Ainoastaan jos EI MALTA ODOTTAA. Maku, tekstuuri ja kaikki - ne syntyvät ajallaan, odotellessa!
***Hieman vaaleampaa kuin kaupan, maku ehkä ripauksen rukiisempi. Oisin halunnut enemmän tummemman maltaisempaa.
***Maltaita siis enemmän, 600g? ruisjauhoja vähemmän? Veikkaan kuitenkin että suurin tekijä olisi muutama-ylimääräinen imellytys-tunti.